Sveriges Radio anmälda för åsiktsregistrering

Publicerad 21 december 2012 kl 16.20

Inrikes.Sveriges Radios populära radioprogram "Ring P1" registrerar känsliga uppgifter om de lyssnare som ringer in till programmet avslöjade tidningen Dagens Nyheter idag på morgonen.

Gilla artikeln på Facebook

Dagens Nyheter har fått ta del av ett "internt dokument" som avslöjar att den statliga radiokanalen löpande registrerat dem som ringer in till programmet i en särskild databas kallad Telefondatabasen. Bakgrunden till att det interna dokumentet upprättades var för att Sveriges Radio planerade för en "utökad användning av Telefondatabasen".

Dokumentet är daterat den sista november i år och undertecknat av Ring P1:s projektledare Erica Hedin, det läckte därefter på oklart sätt ut till övrig media. Av dokumentet framgår att Ring P1 registrerat uppgifter om inringarnas politiska åsikter, hälsotillstånd samt vilka religiösa åsikter de har. Dokumentet avslöjar dessutom att alla som någon gång ringt in till programmet under de senaste 7-8 åren finns med i registret.

"Systemet ger sen snabb information till producenten om personen medverkat tidigare och i så fall när och i vilket ämne. En knapptryckning ger besked", skriver Hedin i sin rapport. Hon anser inte att människor har anledning att vara upprörda över att känsliga uppgifter om dem registreras i en databas, ägt av ett statligt bolag, mot deras vilja.

"Vare sig den som ringer vår sluss för att komma med i programmet, eller den som lyssnar på programmet, kan på rimliga grunder bli upprörd över att vi i vårt redaktionella arbete samlar in också personliga och känsliga uppgifter om människor", skriver hon.

Att Sveriges Radio har en hemlig databas med känsliga uppgifter har vållat stor upprördhet under dagen idag, ärendet har bland annat anmälts till Datainspektionen. Fria Tider har sökt ansvariga representanter för Sveriges Radio för att få mer uppgifter om Telefondatabasen och för att få veta hur omfattande den är.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Cementkrisen sprider sig till fler branscher

Även åkerier vill nu varsla. "Konsekvenserna av det här beslutet blir otroligt stora."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0 

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0