Den ursprungliga beskrivningen av dokumentären på SVT Play.

SVT om Soros: "Hjärnan bakom en global konspiration med syfte att öppna alla gränser?"

Publicerad 28 april 2020 kl 09.15

Media. SVT fick hård liberal kritik för sin presentation av en dokumentärfilm om George Soros. Nu backar SVT och ändrar sin programpresentationen.

Gilla artikeln på Facebook

Dokumentären handlar om "konspirationsteorier" kring finansmiljardären George Soros. Så här löd en del av presentationen av filmen på SVT Play:

"Är han (Soros) i själva verket hjärnan bakom en global konspiration med syfte att öppna alla gränser och undergräva folkvalda ledare som Trump, Erdogan, Orban och Putin?"

Beskrivningen fick flera liberaler att se rött.

"SVT är farligt nära den antisemitiska fällan", skrev exempelvis Isobel Hadley-Kamptz i Expressen.

Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg skriver på Twitter att han visserligen "fattar varför man vill beskriva hatkampanjer mot Soros och den växande antisemitismen".

"Men rubrik, intro, webtexten och nästan hela första halvan av filmen kliver rakt i extremhögerns fälla. Helheten blev inte alls bra", fortsätter han.

Axel Arnö, projektledare SVT Dokumentär, säger att man nu har ändrat programpresentationen. Han uppger sig dock vara förvånad över kritiken.

– Vi förutsätter att folk tittar på programmet. Jag blev lite förvånad, kritiken mot BBC var att det var "vänstervridet och att man inte kan lita på dem". Men om man kan uppfatta presentationen som att vi ställer oss bakom galna konspirationsteorier så får vi ändra det, säger han till Kulturnyheterna.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Här når guldpriset botten: "Sista chansen att köpa är nu". Experten om orsakerna till att priset väntas sticka iväg.0 Plus

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Kultur