KD-ledaren förklarade att hennes parti vill lösa Sveriges problem. Då konstaterade SVT:s Cecilia Gralde att: "Men då kan ni alltså förhandla med ett främlingsfientligt parti med rötterna i nynazismen."

SVT:s "partsinlaga" mot KD: "Då kan ni alltså förhandla med ett främlingsfientligt parti med rötterna i nynazismen"

Publicerad 22 mars 2019 kl 00.04

Inrikes. Den statliga tv-jätten SVT anklagas nu återigen för partiskhet i samband med en intervju med KD-ledaren Ebba Busch Thor i torsdagens SVT Aktuellt 21.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i SVT Aktuellt på torsdagen som SVT-reportern Cecilia Gralde intervjuade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Detta med anledning av KD:s beslut att man nu kan tänka sig att samtala och förhandla med Sverigedemokraterna.

Beskedet har väckt ramaskri från flera håll, och nu anklagas även SVT Aktuellt för att man tagit ställning i frågan.

Programledaren Cecilia Gralde citerar först Annie Lööfs Twitter-inlägg om saken, där det bland annat påstås att SD är ett "främlingsfientligt populistparti med rötterna i nynazismen" och att Centerledaren är "djupt besviken".

Busch Thor håller med om att SD har ett problematiskt förflutet.

– Men jag är ju såklart inte besviken över vårt besked. Jag är stolt över att vi har stått rakryggat genom en väldigt svår regeringsprocess och att vi nu klarar av att navigera i ett läge där vi har fått ett helt nytt landskap men där vi fortfarande behöver förhålla oss till att Sverige har stora och svåra problem, inte minst med att garantera en välfärd som folk verkligen kan lita på, svarar hon.

– Och då kommer jag inte säga nej eller låt bli att göra det som behövs för att få ordning på vårdköerna eller krisen i äldreomsorgen, bara för att det skulle kräva samtal med V eller SD, eller något annat parti som jag tycker ideologiskt olika med.

Av detta drar sedan Cecilia Gralde sin slutsats samtidigt som hon tittar ner i bordet.

– Men då kan ni alltså förhandla med ett främlingsfientligt parti med rötterna i nynazismen, säger programledaren, inte som en fråga utan som ett konstaterande, varpå andra frågor följer.

KD-ledaren låter sig dock inte provoceras utan står på sig.

I sociala medier är flera kritiska till SVT och anklagar dem för partiskhet. En del undrar också varför man gör så stor sak av att KD vill samarbeta med SD, och inte att förhandlingarna också gäller Vänsterpartiet, ett parti med rötter i kommunismen och som ännu vill avskaffa kapitalismen och privat ägande av företag.

"SVT är som vanligt partiska i diskussionen!", menar en person.

"Normalt sett duktiga Cecilia Gralde kunde inte släppa indignationen", skriver en annan.

"Var det inte en åsikt och partsinlaga", heter det också.

"20 min in hånflinar @svt Aktuellts Cecilia Gralde åt @BuschEbba o anklagar henne för att vilja samarbeta med ett främlingsfientligt parti med rötter i nynazismen. Knappast sakligt", skriver Jan Sjunnesson.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0