Syrisk IS-man gick fri i Sverige – döms för terrorbrott i Danmark

Publicerad 11 april 2019 kl 09.43

Inrikes. Den syriske man som åtalades men gick fri från ett brandbombsattentat mot en shiamuslimsk bönelokal i Malmö i oktober 2016, döms nu för terrorbrott i Danmark, uppger TT.

Gilla artikeln på Facebook

En då 30-årig man från Syrien åtalades i mars förra året misstänkt för terrorbrott alternativt mordbrand mot en shiamuslimsk lokal i Malmö. Månaden efter friades han helt av Malmö tingsrätt, som ansåg att åtalet var byggt på indicier.

Domstolen konstaterade samtidigt att mannen sympatiserar med terrorsekten Islamiska Staten.

"Det framstår som uppenbart att NN sympatiserar med IS, något som talar för att han kan ha motiv att anlägga branden, men inte bevisar att han gjorde det", stod det i den svenska domen där det också framgår att mannen hatar shiamuslimer och att han drömmer om att bli martyr.

Efter att tingsrätten frikänt mannen, placerade Säpo honom i förvar och begärde att han skulle utvisas. Mannen ansågs farlig och Migrationsverket beslutade om utvisning. "Utvisningen ska verkställas genom att du reser till Syrien eller Saudiarabien om du inte visar att något annat land kan ta emot dig", sade myndigheten i sitt beslut.

Problemet var bara att Sverige inte utvisar någon till ett land där personen riskerar att avrättas eller utsättas för tortyr, vilket kunde ha skett i Syrien och Saudiarabien. Men andra ord var mannen kvar i Sverige – trots att han bedömdes som farlig.

Dessutom släpptes IS-anhängaren, som kommit till Sverige under asylvågen 2015, ur förvaringen och var alltså på fri fot i landet.

– Om det finns ett utvisningsbeslut mot en person, men där vi bedömer att det inte längre finns förutsättningar för att kunna verkställa det beslutet, då kan vi inte fortsätta hålla personen i förvar, sade Simon Bynert vid Säpos presstjänst till Sydsvenskan i maj 2017.

Och nu har alltså mannen dömts för terrorbrott i Danmark. Enligt TT ska han dömts skyldig för förberedelse till ett terrordåd i Köpenhamn, enligt en dom från Köpenhamns tingsrätt. Straffet har ännu inte meddelats. Han ska ha försökt tillverka en bomb av materialet från 17.000 tändstickor, skriver Kvällsposten.


Nyheter från förstasidan

Regeringen vill skärpa regler om frigivning

Ser över kontroversiella svenska reglerna. Alla som döms till fängelse ska inte längre automatiskt friges efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0