Övergreppen på We are Sthlm

Funktionären: Politiker och media mörkade sexbrotten – inte polisen

Publicerad 11 januari 2016 kl 13.09

Inrikes. De återkommande sexuella massövergreppen på "We are Sthlm" har i åratal varit välkända bland politikerna i Stockholm. Det uppger dåvarande C-politikern Tommy Deogan, som arbetade som funktionär på ungdomsfestivalen tolv år i rad.
– Jag lyfte det här i alla forum så det är ingen som kan säga att de inte hade kännedom om det, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

© Frimoli

Tommy Deogan är kritisk till hur kommunen och media hanterat sexövergreppen på We are Sthlm. Att Dagens Nyheter skyller på polisen håller inte, menar den dåvarande C-politikern.

Tommy Deogan arbetade med We are Sthlm åren 2000 till 2012 och var också på plats i somras när hundratals unga tjejer utsattes för sexuella övergrepp. Som dåvarande lokalpolitiker i Centerpartiet försökte han under 2015 förgäves att få de andra politikerna att göra något åt de ständigt återkommande övergreppen mot svenska flickor.

– Det var många som visste om det här. Jag berättade om det helt öppet men det fanns inget intresse alls, det var snarare jag som fick hammaren på mig.

Under söndagen avslöjade Nyheter Idag att Dagens Nyheter hade fått uppgifter om övergreppen i somras men att tidningen valt att mörka det hela efter att ha fått reda på att förövarna var ensamkommande flyktingbarn. Idag har de stora medierna gått samman för att istället lägga skulden för mörkläggningen på polisen.

Men enligt Deogan är det "vansinnigt" att beskylla polisen för händelserna.

– Polisen har ingen skyldighet att informera allmänheten, det är journalisternas jobb. I det här fallet var det bara att kliva ned på området i två minuter så såg man vad som hände. Backstage förvandlades till en polisiär plats där gråtande tjejer och gärningsmän fick samlas. Det fel man möjligtvis kan tycka att polisen gör är att de mörkar att det rör sig om människor med invandrarbakgrund. Det är klart att det är fel. Men nu försöker man styra undan skulden och etablerade politiker i sjuklövern går idag ut och tycker att det här är "vidrigt". Då pratar vi om politiker som haft den här kännedomen redan när det hände. Det är vidrigt.

Den före detta C-politikern understryker att han informerat företrädare från samtliga partier i Stockholm men att ingen gjort något åt sexattackerna.

– När jag representerade Centerpartiet i Haninge satt vi i koalition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. När jag satt med i landstinget var alla partier representerade. Jag lyfte det här i alla forum så det är ingen som kan säga att de inte hade kännedom om det. Jag hade inga direkta kanaler till Annie Lööf, men det fanns de som hade det och valde att inte lyfta frågan. Samma sak i de andra partierna. Det var ingen som ville uppmärksamma det här över huvud taget. Det var något som lyftes upp men som stannade i rummet.

Även medierna har spelat en viktig roll i mörkläggningen, tror Tommy Deogan. Han ger inte mycket för Dagens Nyheters förklaring att man inte fått händelsen bekräftad i sina "regelbundna kollar med polisen och andra kanaler".

– Att man som journalist helt skulle ha missat att det hände någonting trots att det kom fram en psykolog som sa det, en polis som sa det – jag uppmärksammade det själv på min blogg. Om informationen kommer från tre oberoende källor och man ändå inte bemödar sig att luska vidare i det så är det ett väldigt konstigt sätt att resonera på. Det är journalisternas jobb att ta reda på vad som hänt och informera om det oavsett hur gärningsmännen ser ut.

Han berättar också att de sexuella övergreppen under festivalen blivit värre och värre för varje år.

– De två senaste åren har det eskalerat till en nivå av aggressivitet som man inte sett förut. När jag var med så handlade det mer om att efterhängsna killar ville tjata till sig sex med unga. Men det vi ser nu är helt vansinnigt, det stoppas in fingrar i underliven under kjolarna, det rivs och det slits.

Deogan, som själv är uppvuxen i en invandrartät förort, menar att invandrarmännen av rasistiska skäl medvetet riktar in sig på etniskt svenska tjejer.

– Det finns en skev kvinnosyn i allmänhet och mot svenska kvinnor i synnerhet som det måste jobbas med. Från samhällets sida ställs inga krav utan snarare finns en rädsla för att kallas rasist och en uppfattning att Sverige ska anpassas till dem snarare än vice versa. Nu har det gått så jäkla långt att det blivit ett etablerad syn att svenska tjejer kan man slita i.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.