Maktstriden i SD
William Hahne.

Två veckor kvar till SD:s årsmöte i Stockholm: Nu vill partiledningen utesluta utmanaren William Hahne

Publicerad 16 februari 2015 kl 19.56

Inrikes. Nyligen stod det klart att SDU-toppen William Hahne ger sig in i en maktstrid inom SD genom att ställa upp med ett alternativt styrelseförslag i partiets Stockholmsdistrikt. Nu svarar partiledningen med att inleda ett så kallat personärende mot utmanaren – enligt uppgift efter att ha försökt utpressa honom att dra tillbaka kandidaturen.

Dela artikeln

Hahne skriver på Facebook att han under måndagseftermiddagen blev uppringd av kvällstidningen Expressen som informerade honom om att SD:s medlemsutskott har öppnat ett personärende mot honom.

Han anklagas för att olovligen ha använt sig av ett medlemsregister över SD Stockholms stads cirka 1.300 medlemmar för att kalla till ett möte. Något som Hahne förnekar.

– Jag har haft ett möte men jag har inte använt mig av något medlemsregister för att kalla till det. Jag bjöd in de personer som jag har nominerat till styrelsen och andra som jag vet stöder mig i min ordförandekandidatur till ett informationsmöte. Ett fyrtiotal personer rörde det sig om, säger Hahne till Expressen.

Pressades att ge upp
På Facebook berättar William Hahne, som representerar SD:s högerfalang, att han lördagen den 31 januari blev uppkallad till ett möte med en person som arbetar åt partiledningen. Personen informerade honom om misstankarna och försökte pressa honom att dra tillbaka sin kandidatur.

– Det slutar med att jag får ta emot ett antal mer eller mindre förtäckta hot om uteslutning om jag inte lyssnar på den “rekommendation” som han framförde om att jag, "med tanke på den uppkomna situationen" ska dra tillbaka min ordförandekandidatur till SD Stockholms stad, skriver han.

Hahne skriver vidare att han aldrig varit med om något liknande under sina år som aktiv i partiet.

– Hela händelsen är absurd och jag tror att det är uppenbart för de allra flesta vad det här handlar om. Jag står alltid upp för det jag tror på, annars hade jag aldrig blivit medlem i Sverigedemokraterna från första början, och jag kommer aldrig någonsin att låta andra kuva mig med vare sig hot och utpressning eller genom att köpa min tystnad och lojalitet.

Utmanar vänsterfalangen
Henrik Vinge, pressekreterare åt Mattias Karlsson, bekräftar att partiet har inlett en utredning mot William Hahne men vill inte gå in på detaljer om ärendet. Inte heller SD Stockholms stads nuvarande ordförande Maria Danielsson, som Hahne utmanar om makten, vill kommentera fallet vidare.

Fria Tider skrev så sent som igår om William Hahnes alternativa styrelseförslag, som bland annat består av läkare, jurister, företagare, akademiker och entreprenörer. Han utmanar därmed den sittande styrelsen som stöds av partiledningen och leds av Maria Danielsson. Danielsson representerar i sin tur SD:s vänsterfalang och har bland annat föreslagit att svenska barn bör "bussas" till invandrarskolor i syfte att få fart på den så kallade integrationen.

Fria Tider har under måndagskvällen förgäves sökt företrädare för Sverigedemokraternas riksorganisation för en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.