Maktstriden i SD
Jessica Ohlson.

Ung jurist föreslås ta över SDU

Publicerad 23 augusti 2015 kl 20.43

Politik. Den 25-åriga juristen Jessica Ohlson föreslogs igår som ny förbundsordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU.

Dela artikeln

Ungdomsförbundets valberedning offentliggjorde då sitt förslag till efterträdare efter Gustav Kasselstrand som tidigare i år meddelade sin avgång.

Förbundet betraktar själva Ohlson som ett slags kompromiss som ska försöka lappa ihop de infekterade relationerna mellan SDU och SD:s partiledning.

– Det är för mig en stor ära att bli föreslagen att leda SDU. Förbundet har de senaste åren genomgått en enorm utveckling. Vi har slagit medlemsrekord varje år, är idag över 5000 medlemmar och har bildat distrikt över i stort sett hela landet. Vi har en stor bredd inom SDU, vilket syns i det förslag som valberedningen presenterat, kommenterar Ohlson och tillägger:

– Min förhoppning är att vi tidigt etablerar ett bra samarbete med moderpartiet så att vi gemensamt kan hjälpa varandra till fortsatta framgångar. Sverige behöver oss.

Från partiledningens sida säger man dock att man inte har något förtroende för den unga kvinnliga kandidaten och partiets presschef Henrik Vinge uppgav igår för Aftonbladet att hon inte är önskvärd som ny förbundsordförande.

– Det finns inte förtroende för henne från moderpartiets sida, sade han till den socialdemokratiska kvällstidningen och poängterade att det "skulle skada relationerna allvarligt" om hon blir vald till ny ordförande.

Istället har moderpartiet lanserat sin egen motkandidat, Tobias Andersson, som anses vara mer lojal gentemot partiledningen.

En anledning till att partiledningen ogillar Ohlsons kandidatur är att hon befinner sig i en arbetsrättslig tvist med SD efter att hon i april i år stängdes av från sin dåvarande tjänst på partiets riksdagskansli.

Anledningen till avstängningen var, enligt henne själv, att hon öppet visat sitt stöd för de SDU-medlemmar som sedermera uteslöts ur partiet av partiledningen. Jessica Ohlson har låtit meddela att hon tänker ta ärendet vidare till arbetsdomstolen.

Om Ohlson väljs till ny förbundsordförande i september har SD-ledningen hotat med att bryta med ungdomsförbundet helt och hållet.

– Man får hoppas att det inte går så långt. Att SDU och de som är med på kongressen förstår att det inte finns något förtroende för Jessica Ohlson, säger Vinge till Aftonbladet.

Jessica Ohlson säger istället att SD-ledningen agerar "oseriöst", i synnerhet eftersom de inte ens har pratat med henne och frågat henne vad hon har för tankar och visioner för förbundet.

– Jag kan bara upprepa att det vore väldigt oseriöst att inte prata med mig och att inte ta hänsyn till vad SDU:s medlemmar tycker, säger hon.


Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0