Coronakrisen i ekonomin

USA-marknaden i fritt fall efter räntesänkning och stödköpsbesked

Publicerad 16 mars 2020 kl 00.17

Ekonomi. Terminer kopplade till aktierna på USA:s ledande börser störtdök på söndagskvällen efter att centralbanken Federal Reserve sänkt räntan kraftigt till 0 procent.

Gilla artikeln på Facebook

Fed aviserade också att man kommer att stödköpa minst 700 miljarder dollar i obligationer för att stabilisera finansmarknaden.

De utannonsera stödåtgärderna saknar motstycke i historien och kommer att göra centralbankens balansräkning rekordstor.

Men effekten av stödåtgärderna blev att marknaden föll.

Dow Jones industriindex föll 1.100 punkter i terminshandeln inför börsöppningen på måndag morgon. Terminerna för S&P 500-indexet och Nasdaqs sammansatta terminsindex föll mer än 4,5 vardera direkt efter centralbankens besked.

De snabba fallen direkt efter Feds utannonserade nödåtgärder visar att finansmarknaderna befinner sig i panik över de följder som coronaviruset kan få både på finansmarknaderna och hela ekonomin.

Antalet bekräftade fall av covid-19 steg till 2.815 under söndagen i USA, skriver New York Times.

Marknadsreaktionen tyder på att centralbankerna håller på att förlora kontrollen och inte längre kan blåsa upp aktier- och tillgångspriser under en kris genom att skjuta till mer pengar i ekonomin, något som i princip har fungerat i lite olika former sedan USA lyfte sig ur depressionen med en så kallad "New Deal" på 1930-talet. Potentiellt är nattens marknadsreaktion ett tecken på att det nu kommer en allvarlig kris som centralbanker och politiker inte kommer att kunna hantera.

Även i Sverige har börsen fallit kraftigt. På OMX Stockholmsbörsen har 2.500 miljarder kronor – en halv svensk bruttonationalprodukt – gått upp i rök sedan börsen toppade den 19 februari.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Rikspolischefen: Sverige "fylls på" med kriminella

Går snabbare än vad polisen hinner låsa in. "Det är väldigt stor påfyllning av ungdomar hela tiden".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Analys: Magnus Stenlund. Därför kommer du få finansiera S-politikern med guldbyxorna – år efter år.0 

Vetenskap

Järnmeteorit hittad efter nedslag i Uppland. Första fyndet i sitt slag på över 60 år.0 

Kultur

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0 

Bidragsmyndighet polisanmäler Fria Tider-avslöjande. MPRT tror sig ha blivit hackade.0