Turkiets krig i Syrien
USA:s försvarsminister Mark Esper.

USA uppmanar Turkiet att avbryta offensiv

Publicerad 11 oktober 2019 kl 20.23

Utrikes. Läget i Mellanöstern kan förvärras till följd av Turkiets anfall i norra Syrien, säger nu USA. Bland annat kan kontrollen i IS-läger försvinna, enligt USA:s försvarsminister Mark Esper, som uppmanar Turkiet att avbryta attacken.

Gilla artikeln på Facebook

Idag kommer rapporter om att fler och fler människor flyr undan Turkiets offensiv i norra Syrien. Det kommer även uppgifter om revolt i IS-läger och att terrorister flyr.

Samtidigt ändrar USA tonen mot Turkiet.

Enligt USA:s försvarsminister Mark Esper gör anfallet att säkerheten i hela området riskeras.

– Vi motsätter oss och är starkt besvikna på Turkiets beslut att genomföra ett unilateralt anfall i norra Syrien. Denna operation sätter våra SDF-partners i fara. Den riskerar säkerheten i IS-fångläger och kommer destabilisera regionen, sade han under en pressträff.

– Från presidenten och nedåt har vi kommunicerat med turkarna. Jag pratade med Turkiets försvarsminister igår för att meddela vårt starka motstånd till landets agerande och vi har återupprepat den skada detta gör med vår bilaterala relation. 

Esper anser att Turkiet har agerat "impulsivt".

– För att klargöra: Vi överger inte våra kurdiska partners, och amerikanska trupper är kvar med dem i andra delar av Syrien, säger han.

Han "uppmanar kraftigt Turkiet att avbryta insatserna i nordöstra Syrien för att öka möjligheten att USA, Turkiet och våra partners kan hitta ett gemensamt sätt att deeskalera situationen innan den blir oåterkallelig", skriver Pentagon i ett pressmeddelande.

Anfallet kan komma att få "allvarliga konsekvenser för Turkiet", fortsätter Pentagon.

USA:s president Donald Trump har tidigare hotat Turkiet med att inte gå för långt i Syrien.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0