Eriksson spelar fotboll för Irans kvinnor: "Jag spelar fotboll för alla de som inte kan"

Publicerad 12 mars 2017 kl 17.31
Av Mattias Albinsson

Konsument. Samtidigt som Nike lanserar en sporthijab för muslimska kvinnor lanserar konkurrenten Adidas en svensk fotbollströja med en protest mot kvinnoförtrycket i Iran.

Gilla artikeln på Facebook

Det är OS-medaljören Magdalena Eriksson, försvarare i svenska damlandslaget, som står bakom fotbollströjan. "I am playing for my girls in Iran" står det med stora bokstäver på ryggen på tröjan.

"Jag spelar fotboll för alla de som inte kan. Eller får. Min dröm är att alla ska få samma möjlighet att utveckla en kärlek till sporten som jag fått. Fotboll ska vara en sport för alla", förklarar hon på sin Instagramsida. Citatet har hon lånat från medieprofilen Agnes-Lo Åkerlind.

Erikssons fotbollströja har uppmärksammats internationellt. "Hennes stöd är en sann symbol för systerskap", skriver My Stealthy Freedom på Facebook, en aktionsgrupp som kämpar mot slöjtvånget i Iran.

Spelarna i damlandslaget har i samarbete med Adidas fått välja olika budskap som de vill ha tryckta på sina ryggar. Budskapen ska handla om att uppmana kvinnor att ta plats och att våga kämpa för sina drömmar. Alla tröjorna kan ses här.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0