Ann Linde.

Ann Linde förnekar negativ Sverigebild i utlandet

Publicerad 30 juli 2020 kl 20.24

Politik. Utrikesminister Ann Linde (S) tillbakavisar att bilden av Sverige och Sveriges coronahantering är negativ i utlandet. Det rapporterar SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i SVT:s "Morgonstudion" idag på morgonen som Ann Linde fick frågor om Sverigebilden och hur omvärlden ser på Sveriges coronahantering. Bland annat mot bakgrund av att Sverige rödlistats i många EU-länder.

Men att Sverigebilden skulle ha fått sig en törn utomlands är något som utrikesministern inte håller med om.

– Jag vet att det är poppis bland vissa att säga att vi har fått väldigt mycket kritik utomlands, säger Linde och tillägger:

– Om man tittar på det har det varit väldigt neutralt. Både positivt och negativt.

Utrikesministern hänvisar till Svenska institutets veckovisa sammanställningar av hur rapporteringen om Sveriges hantering av pandemin ser ut i utländska medier. Myndigheten konstaterar i de sammanställningarna att utländska medier överlag rapporterar "neutralt och faktabaserat" om Sverige.

– Det gäller att titta på det och veta vad man pratar om, menar Ann Linde.

Påpekas bör att Svenska institutets sammanställningar säger ganska lite om hur Sverige uppfattas i jämförelse med andra länder. Sammanställningarna utgår dessutom bara från medierapporteringen och säger ingenting om andra viktiga aspekter, som exempelvis hur risker med resor till och från Sverige bedöms av utländska myndigheter.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0