Val 2018
Annie Lööf.

Annie Lööf varnar för "främlingsfientliga krafter och nazister"

Publicerad 24 maj 2018 kl 08.49

Utrikes. På torsdagen är det Centerledaren Annie Lööfs tur att "tala till nationen" i SVT. Hon inleder sitt anförande med att varna för "främlingsfientlighet" och "nazism".

Gilla artikeln på Facebook

Nazismen hamnade i fokus även när Centerledaren Annie Lööf presenterade sin vision för Sveriges framtid i SVT:s "Tal till nationen – mitt Sverige 2028".

Det hinner bara gå sekunder innan hon börjar prata om "främlingsfientlighet" och "nazism".

– Höstens val är ett vägval. Då väljer vi vilken riktning Sverige ska ta mot framtiden. Och det finns krafter i landet som vill backa bandet, ta oss bakåt till en svunnen tid. Krafter som sprider hat och rädsla. Vi ser hur judar inte vågar visa sin tro öppet. Vi ser hur främlingsfientliga krafter mobiliserar och hur nazister vandrar öppet på våra gator, säger Annie Lööf i sedvanlig melodramatisk ton.

Centerledaren nämner även islamister, terrorister, skjutningar, brända bilar och förstörda butiker i förorten som betydande problem. Men lösningen är inte att stoppa invandringen.

I stället fortsätter hon prata om "främlingsfientlighet" och nämner Ungerns premiärminister Viktor Orban som en skrämmande figur, som enligt henne försöker "strypa de fria medierna" i sitt land.

Enligt Lööf pågår det just nu en kamp om värderingar i Europa, en kamp som hon "vägrar att förlora". Sedan pratar hon på nytt om "främlingsfientlighet", och hävdar att "hatet" har "förpestat" Sverige.

– När främlingsfientligheten börjar slå rot, behöver medmänskligheten växa, säger Annie Lööf.

Men samtidigt som hon tycker det är farligt att försöka ta tillbaka Sverige till "svunna tider", är det precis vad som sedan gör. För att hitta ett "lugnt" samhälle, tar hon tillbaka tittarna 25 år i tiden till den plats där hon själv växte upp, Gnosjötrakten i Småland. Hon hyllar att Sverige på den tiden tog emot asylsökare från Balkan. För då valde de lokala företagen att anställa de "nyanlända", säger hon. Annie Lööf menar att hennes egen hemtrakt är ett bevis på att "integrationen" fungerar. Men det gör den uppenbarligen inte idag. Enligt Centerledaren är integrationen den "stora ödesfrågan" i dagens Sverige. Hennes egen lösning på problemet är låga ingångslöner, så att invandrare får jobb.

– Misslyckas vi med jobben misslyckas vi också med integrationen, och då kommer vi att få lida för det under lång tid framöver, säger hon och avslutar sedan sitt tal med att fördöma "främlingsfientlighet".


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0