Besök i det kontantlösa samhället

Publicerad 18 mars 2012 kl 19.11

Inrikes.Sedlar och mynt utgör numera bara 3 procent av den svenska penningmängden, att jämföra med 9 procent inom eurozonen och 7 procent i USA. Nyhetsbyrån AP har gjort ett reportage från världens mest kontantlösa land.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag kan inte se varför vi ska trycka pengar längre, säger Björn Ulveus, tidigare medlem i ABBA och numera lobbyist för ett kontantfritt samhälle, till AP.

Nyhetsbyrån noterar att man inte kan köpa biljetter på bussen utan att sms:a en betaltjänst och att de flesta butiker i Sverige tar kort. Det finns dessutom bankkontor som inte tar emot pengar, noterar man.

– Det finns städer där det inte är möjligt överhuvudtaget att besöka en bank och använda kontanter, klagar Curt Persson från pensionärernas riksorganisation.

Antalet bankrån sjönk i Sverige från 110 under 2008 till 16 under 2011, vilket är det lägsta antalet sedan mätningarna startade. Även värdetransportrånen minskade kraftigt enligt AP.

Men internetentreprenören Oscar Swartz säger att kontanter måste ersättas med andra anonyma betalningsmedel innan de kan fasas ut. I annat fall hotar ett övervakningssamhälle.

– Man måste kunna skicka och donera pengar till olika organisationer utan att bli spårad hela tiden, säger han till AP.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Höll gränsen i 40.000 år. Det visar ny forskning om européernas historia.0 Plus

Nyheter från förstasidan

HBTQ-jurister tar strid med Alternativ för Sverige

Högerparti kräver skadestånd för valsabotage. Specialister på sexuella avvikelser kallas in för att försvara vänsteraktivisterna.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Jan Tullberg om rekryteringen. "Geten är inte lämplig som trädgårdsmästare."0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Offspringtrummis vägrade ta vaccin – sparkas. Pete Parada får inte vara med i bandet längre.0