Brasilien åt höger

Brasilien: Bolsonaro överlever attacken

Publicerad 7 september 2018 kl 12.35

Utrikes. Den "högerextreme" presidentkandidaten Jair Bolsonaro kommer att överleva gårdagens knivattack, rapporterar AFP med hänvisning till brasilianska myndigheter. Samtidigt står det klart att dådet hade antirasistiska motiv.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen som gripits för attacken, Bispo de Oliveira, är en tidigare medlem i det lilla vänsterradikala partiet PSOL, en politisk sammanslutning som den färstarke Bolsonaro dömt ut som "ett parti för bögar och kukhuvuden".

– Han agerade av religiösa och politiska skäl och även på grund av de fördomar som Bolsonaro visat varje gång han talar om ras, religion och kvinnor, säger mannens advokat Pedro Augusto Lima Possa.

Enligt Brasiliens sjukvårdsmyndigheter kommer Bolsonaro att överleva det blodiga överfallet. Men skadorna är allvarliga och det kan ta upp till två månader innan han är helt återställd.

– Nu har vänstern skjutit sig själva i foten. Det här kommer att leda till att det brasilianska folket väljer honom, säger en väljare till AFP.

Enligt den senaste opinionsmätningen, som utfördes innan attacken ägde rum, leder Bolsanaro stort med 22 procents stöd mot 12 procent för Marina Silva, brasilianska miljöpartiets kandidat.

Den superkorrupte vänsterkandidaten Lula da Silva, som tidigare ledde stort, har förbjudits att delta i valet av en domstol. Lula fängslades tidigare på grund av penningtvätt och korruption.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0