Brasilien åt höger

Brasilien: Bolsonaro överlever attacken

Publicerad 7 september 2018 kl 12.35

Utrikes. Den "högerextreme" presidentkandidaten Jair Bolsonaro kommer att överleva gårdagens knivattack, rapporterar AFP med hänvisning till brasilianska myndigheter. Samtidigt står det klart att dådet hade antirasistiska motiv.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen som gripits för attacken, Bispo de Oliveira, är en tidigare medlem i det lilla vänsterradikala partiet PSOL, en politisk sammanslutning som den färstarke Bolsonaro dömt ut som "ett parti för bögar och kukhuvuden".

– Han agerade av religiösa och politiska skäl och även på grund av de fördomar som Bolsonaro visat varje gång han talar om ras, religion och kvinnor, säger mannens advokat Pedro Augusto Lima Possa.

Enligt Brasiliens sjukvårdsmyndigheter kommer Bolsonaro att överleva det blodiga överfallet. Men skadorna är allvarliga och det kan ta upp till två månader innan han är helt återställd.

– Nu har vänstern skjutit sig själva i foten. Det här kommer att leda till att det brasilianska folket väljer honom, säger en väljare till AFP.

Enligt den senaste opinionsmätningen, som utfördes innan attacken ägde rum, leder Bolsanaro stort med 22 procents stöd mot 12 procent för Marina Silva, brasilianska miljöpartiets kandidat.

Den superkorrupte vänsterkandidaten Lula da Silva, som tidigare ledde stort, har förbjudits att delta i valet av en domstol. Lula fängslades tidigare på grund av penningtvätt och korruption.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0