Asylkaoset
Arkivbild.

Centerpartiet vill ha mer massinvandring – kräver ändring i lagen

Publicerad 4 augusti 2017 kl 14.02

Inrikes. Så kallade "ensamkommande flyktingbarn" förlorar rätten att ta hit sina släktingar efter att de fått svenskt medborgarskap. Nu kräver Centerpartiet en lagändring, så att fler anhöriginvandrare kan komma till Sverige, skriver Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det är en paragraf i utlänningslagen som säger att unga asylsökare i Sverige inte har rätt att ta hit sina föräldrar när de väl blivit svenska medborgare.

Anknytningspersonen måste vara utländsk och ogift. Men när en person beviljas svenskt medborgarskap upphör han eller hon att vara utlänning och blir på pappret svensk. Därmed försvinner också rätten att ta hit den resterande delen av familjen.

Enligt Ekot används paragrafen ofta i Migrationsverkets beslut.

En av dem som drabbats av paragrafen är Ahmed el Abbasi, som numera bor i Småland. Han kom till Sverige för kunna ta hit hela familjen och få "en bra framtid". Han säger till Sveriges Radio att han aldrig skulle ha ansökt om medborgarskap om han visste att det skulle förhindra honom från att ta hit resten av släkten.

Detta har upprört Centerpartiet, som menar att lagstiftningen behöver ändras så att fler anhöriginvandrare kan komma till Sverige.

Enligt Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson är det en självklarhet att även personer som fått medborgarskap ska kunna ta hit sina föräldrar.

– Vår inställning i den här frågan är ju att lagstiftningen just på den punkten är föråldrad, och behöver uppdateras. Det är en ny situation nu som vi befinner oss i, säger hon till Ekot.

Paragrafen i utlänningslagen har funnits sedan 1997.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0