Covid-19 i Sverige

Coronaviruset: 28 nya smittade – bara i Stockholm

Publicerad 5 mars 2020 kl 18.19

Inrikes. Coronaviruset fortsätter öka i Sverige. På torsdagen har 28 ytterligare personer konstaterats smittade av covid-19 enbart i Stockholm.
– Ingen är immun mot det här viruset. Därmed finns det en risk för att spridningen kan bli bred och drabba många personer, säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm.

Gilla artikeln på Facebook

Under torsdagen har en rad nya fall av corona konstaterats i Sverige. Bland annat i Skåne, där det i morse rapporterades sju nya fall.

Nu säger Region Stockholm att ytterligare 28 personer smittats i Stockholms län under dagen.

Den totala siffran i hela landet för dagen är ännu oklar. Men bara siffran från Stockholm  innebär att viruset fortsätter att eskalera. Igår var det 16 nya fall i länet. Totalt har 59 personer i Stockholms län smittats av coronaviruset.

"Smittskydd Stockholm sammanställer nu information om var de 28 personerna har blivit smittade. Hittills visar sammanställningen att 14 personer smittats i Italien eller varit i direkt kontakt med personer som smittats i Italien", skriver Region Stockholm.

– Vi följer våra rutiner. Vi tar prov på de patienter som uppfyller de kriterier som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. De smittade patienterna isoleras vid infektionsklinik eller på annat sätt beroende på deras behov och livssituation. Vi genomför aktiv smittspårning för att nå eventuella personer som patienterna kan ha haft kontakt med. Det är viktigt att betona att det vi hittills fått bekräftat är fall som antingen smittats utomlands eller varit i kontakt med någon som smittats utanför Sverige, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Hittills har omkring 1.000 personer provtagits i regionen och av dessa har 59 visat sig blivit smittade av viruset.

– Vi har varit och är fortsatt beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta med smittspårning enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fall utan utlandskoppling, säger Per Follin.

– Det här är en situation som vi tar på stort allvar. Eftersom viruset inte funnits tidigare finns det ingen som är immun mot det här viruset. Därmed finns det en risk för att spridningen kan bli bred och drabba många personer. Det är de som är äldre och/eller med andra underliggande sjukdomar som kan få mer allvarliga konsekvenser om de blir smittade, säger Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm.

Andra experter har tidigare varnat för att hälften av Sveriges befolkning kan smittas och många tusen dö.

Samtidigt säger Folkhälsomyndigheten i DN att importfallen kan ha nått sin topp, och att det med "all sannolikhet" kommer att gå nedåt snart, baserat på att de flesta bekräftade fall kunnat kopplas till Italien.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.