Foto: gnews pics

Danskar lyckligaste folket

Publicerad 5 april 2012 kl 02.34

Utrikes.Enligt en ny kartläggning utförd av The Earth Institute på uppdrag av FN hamnar Danmark och Finland i topp när det gäller vilka länder i världen som det är bäst att bo i.

Gilla artikeln på Facebook

På senare tid har Danmark och Finland fått ta emot en del skarp kritik från olika svenska experter i media. Bland andra journalisten Lena Sundström tecknar i sin reportagebok med den ironiska titeln ”Världens lyckligaste land”, en bitvis skrämmande bild av vårt södra grannland. Nu visar det sig emellertid att en del av den här kritiken kan ha varit orättvis. Enligt en ny kartläggning utförd av The Earth Institute på uppdrag av FN hamnar Danmark och Finland i topp när det gäller vilka länder i världen som det är bäst att bo i.

The World Happiness Report är den första i sitt slag och tar avstamp i den lycko-forskning som blivit populär de senaste åren där tanken är att man ska komma bort ifrån ett ensidigt fokus på BNP som det enda sättet att mäta länders välstånd. Vid sidan av rent ekonomiskt välstånd visar rapporten att ännu viktigare faktorer för att förklara välbefinnande hos befolkningen är social sammanhållning, avsaknad av korruption och personlig frihet. Andra viktiga faktorer som förklarar lycka är stabila familjer och mental hälsa.

Efter Danmark och Finland på listan hittar vi ett annat skandinaviskt land, Norge, som trots sina oljerikedomar inte förmår konkurrera med det danska ”gemytet”.

Sverige placerar sig först som nummer sju på listan, vilket delvis kanske kan förklaras med vår höga invandring. En granskning av listan visar nämligen att det knappast är några muntergökar som de senaste åren valt att styra kosan mot Sverige. Både Afghanistan och Somalia tillhör några av världens mest olyckliga länder om man ska tro rapporten. Världens allra olyckligaste länder hittar man emellertid i Centralafrika, med det karibiska Haiti som enda icke-afrikanska land i den absoluta botten.

Hela listan/Grafik:
Listan över Lyckligaste länderna.
Listan över Olyckligaste länderna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jag Tullberg. Sveriges elit har envist undergrävt vår homogenitet.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0