Dansk gettopoet hittad död

Publicerad 30 april 2020 kl 15.34

Kulturnyheter. Den dansk-palestinske poeten Yahya Hassan har hittats död i sin lägenhet i Århus – vid en ålder av 24 år, rapporterar Berlingske.

Gilla artikeln på Facebook

Yahya Hassan, vars föräldrar kom till Danmark från Palestina i slutet av 1980-talet, växte upp i invandrargettot västra Århus där han tidigt var involverad i kriminalitet.

Han väckte stor uppståndelse när han debuterade med sin första diktsamling 2013 och boken sålde i stora upplagor. I dikterna gjorde Hassan bland annat upp med islam och invandrarkulturer. Han fick på grund av detta motta en rad dödshot och blev vid flera tillfällen överfallen och misshandlad.

I folketingsvalet 2015 ställde Yahya Hassan upp som oberoende kandidat och fick fick 944 röster.

Han återföll i kriminalitet och blev i september 2016 dömd till 1 år och 9 månaders fängelse för att bland annat att ha skjutit en 17-åring i benet med ett illegalt vapen efter att han hamnat i bråk på en pizzeria i Århus. En tid efter frisläppandet erkände han ytterligare 42 brott – inklusive misshandel, hot och skadegörelse – och dömdes till psykiatrisk vård på på obestämd tid.

Polisen uppger för Berlingske att det inte i nuläget finns någon misstanke om brott bakom Yahya Hassans död.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0