Företrädare för Dansk Folkeparti vänder svensk media ryggen.

" />

Företrädare för Dansk Folkeparti vänder svensk media ryggen.

" />

Företrädare för Dansk Folkeparti vänder svensk media ryggen.

" />
Dansk folkeparti
Sören Espersen på Sverigedemokraternas valvaka 2010. (Foto: Janwikifoto/CC-BY-SA)

Danska politiker bojkottar svenska journalister

Publicerad 14 december 2013 kl 22.18

Inrikes.Företrädare för Dansk Folkeparti (DF), som Søren Espersen och Pia Kjærsgaard, har beslutat sig för att inte längre prata med svensk media. Anledningen är att de svenska vänsterjournalisterna bara ljuger, vinklar och smädar när de skriver om partiet.

Gilla artikeln på Facebook

När den Bonnier-kontrollerade tidningen Dagens Nyheter i juni 2002 gjorde en intervju med Pia Kjærsgaard bestod endast 15 procent av texten av den dåvarande DF-ledaren egna ord. Resten av artikeln gick ut på att den agendasättande DN-skribenten försökte framställa henne som en suspekt och främlingsfientlig person.

Efter en lång rad dåliga erfarenheter ställer Kjærsgaard numera inte längre upp på intervjuer med svensk media. Det gör heller inte journalisten Søren Espersen, som suttit i Folketinget för DF.

I Jyllandsposten erkänner Espersen att det visserligen är både orättvist och diskriminerande att vägra prata med journalister av den enda anledningen att de är verksamma i Sverige. Anledningen att han ändå gör det är att det har gått upp för honom att "svenska journalister inte journalister, utan propagandister".

"Ibland blir man tvungen att generalisera – och i det här fallet är det för mig uppenbart att det svenska journalistskrået betraktar sig som medlemmar och representanter för 'Systemet Sverige'. Detta system har sedan åratal tillbaka deklarerat att alla som – oavsett orsak – vänder sig emot invandringen, är onda och ska bekämpas som sådana", konstaterar Espersen.

"En svensk journalist måste alltså med nödvändighet betrakta Dansk Folkeparti som en direkt motståndare som ska bekämpas och helst nedkämpas", förklarar han.

Søren Espersen ger i Jyllandsposten en pikant beskrivning av sina möten med svensk media.

"Jag känner mig som lille Alexander i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander, som står inför biskopen, som – naturligtvis av kärlek – med piskrapp och slag vill driva mig ur Satans klor och fram till Guds tillgivelse."

"'Den svenska journalisten' har med tiden blivit ett nedsättande begrepp i den internationella pressen", skriver Espersen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0