Facebook Live-våldtäkten

Våldtäktsmännen är afghanska medborgare

Publicerad 25 januari 2017 kl 11.27
Av Mattias Albinsson

Inrikes. De två män som misstänks för helgens gruppvåldtäkt mot en 30-årig kvinna i Uppsala är afghanska medborgare. Tingsrätten har begärt tolk till den persiska dialekten dari som är vanlig i Afghanistan.

Gilla artikeln på Facebook

Männen är så kallade flyktingbarn som enligt sina asyl­ansökningar är 20 respektive 17 år gamla. De har begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt. Våldtäkten utfördes i en lägenhet som det 20-åriga flyktingbarnet fått från kommunägda Uppsalahem.

20-åringen är tidigare dömd för brott. 2014 dömdes han för narkotikabrott och snatteri, 2015 dömdes han för ringa narkotikabrott och förra året dömdes han för ringa narkotikabrott och olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Enligt handlingar från domstolen lever han på bidrag.

Även 17-åringen är känd av polisen sedan tidigare och det finns ett par utredningar mot honom som gäller ringa narkotikabrott och narkotikabrott.

En tredje man, en 24-årig svensk medborgare med iransk invandrar­bakgrund, begärs samtidigt häktad på sannolika skäl misstänkt för under­låtenhet att avslöja våldtäkt. Mannen filmade och live-sände övergreppen via Facebook och en film på honom och den våldtagna kvinnan inspelad dagen efter våldtäkterna har fått viral spridning på internet.

24-åringen finns sedan tidigare med under ett flertal avsnitt i belastnings­registret. Han är bland annat dömd för misshandel, stöld och narkotikabrott.

Grupp­våldtäkten har fått stor uppmärksamhet och väckt starka känslor. En del skriver i sociala medier om att förövarna borde lynchas. Tingsrätten har i samråd med åklagaren beslutat om extra säkerhets­kontroll inför de tre häktnings­förhandlingarna på Uppsala tingsrätt idag. Förhandlingarna påbörjas i Sal 1 klockan ett.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.