Henrik Arnstad

Arnstad förfalskade citat

Publicerad 3 december 2012 kl 23.15

Inrikes.Historisk tidskrift kommer att gå ut med en rättelse sedan det stått klart att Bonniers stjärnhistoriker Henrik Arnstad vilselett dem beträffande sin påstådda akademiska examen. Fria Tiders granskning visar även att Arnstad har använt bloggar som källor samt ändrat i citat i vetenskapliga essäer som han har skrivit i tidskriften.

Gilla artikeln på Facebook

I fredags avslöjade Fria Tider att journalisten Henrik Arnstad ljugit om sin examen. Han har i bland annat sitt CV, till bokförlaget Norstedt, till Armémuseum och i DN uppgivit att han har en kandidatexamen i historia, trots att han bara har genomfört hälften av de studier som krävs för en sådan.

Fria Tider kan nu avslöja att Arnstad använder sig av tvivelaktiga vetenskapliga metoder, och bland annat förvränger citat. Det är i anrika Historisk tidskrift som Henrik Arnstad 2010 skrev en essä "Finland och alliansen med Nazityskland 1941-1944" under avdelningen idé och debatt.

I essän ändrar Arnstad ett citat av den finske forskaren Oula Silvennoinen. Även den finske doktorn Antero Holmila blir föremål för Arnstads fantasi, då han felciterar Holmilas rapport, för att få det att verka som att Holmila skrev att "nationalistiska tolkningar" har satt den "finska historieskrivningen på defensiven", trots att detta inte var vad Holmila skrev. Endast ett litet antal av referenserna och källorna undersöktes i granskningen.

Vidare, i många källanvisningar till böcker i essän saknas sidangivelse och fyra källor som använts är bloggar. I författarlistan tituleras dessutom Arnstad med sin bluffexamen, en fil. kand.

Docent Stefan Amirell är redaktör på Historisk tidskrift och bland annat forskare i Kungliga Vitterhetsakademien.

Han skriver i ett epostmeddelande, efter att ha tagit del av uppgifterna ovanför, att det är beklagligt att Historisk tidskrift felaktigt uppgivit att Arnstrand har en fil. kand. och att "[e]n rättelse kommer att införas i häfte 1 2013 av Historisk tidskrift, förutsatt att de uppgifter som nu har framkommit är korrekta".

Vidare beklagar Stefan Amirell "att texten uppenbarligen, utifrån dina uppgifter, är behäftad med vissa tillkortakommanden" och han förklarar att redaktionen på tidskriften inte har möjlighet att kontrollera så kallad akribi, vetenskaplig och akademisk noggrannhet, utan måste lita på att skribenterna håller sig till vetenskapliga normer och hänvisar och citerar korrekt.

"Historisk tidskrift tillämpar normalt sett endast extern lektörsgranskning för uppsatsmanus, vilket detta alltså inte handlade om", skriver han. Dock poängterar han att han utifrån uppgifterna ovan inte kan "se att felaktigheterna är av avgörande betydelse för artikelns argumentation i sin helhet".

Henrik Arnstrand har tidigare sökts för en kommentar, men inte velat uttala sig.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Inrikes

Löfven i kampanjfilm för globalisternas nya kodord

"Great Reset", "Build Back Better".... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Corona fortsätter öka i Västsverige

Rekordmånga smittade förra veckan.. "Vi står inför en utmaning som kan bli lika svår som under våren."0 

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur