Invandrare tar sig över Medelhavet med båt.

EU planerar asylcenter vid yttre gränsen

Publicerad 18 september 2020 kl 10.41

Utrikes. EU planerar att bygga ett asylcenter vid sin yttre gräns där man snabbt ska hantera asylsökare. Det är ett av EU-kommissionens förslag, enligt uppgifter till Ekot.

Dela artikeln

I mitten av nästa vecka kommer den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson presentera EU-kommissionens förslag om ny invandringspolitik för unionen.

Tidigare i veckan framkom det att kommissionen vill skrota Dublinförordningen och i stället införa "solidaritet" mellan länderna när det gäller invandringen.

Enligt Ekot handlar ytterligare ett förslag om att EU ska bygga ett asylcenter vid sin yttre gränsen där "flyktingar och migranter" snabbare ska delas in i de som har asylrätt och de som inte har det.

EU tänker också införa så kallade koordinerade räddningsinsatser på Medelhavet för att rädda invandrare från att drunkna.

Dessutom ska fokus läggas på återvändande samtidigt som av- och utvisningar inom unionen harmoniseras. EU-kommissionen vill likaså satsa pengar på att få unga afrikaner att stanna i sina hemländer.

SR erfar också att kommissionen inte längre vill straffa Ungern och Polen, som vägrar ta emot utomeuropeiska invandrare, utan snarare låta länderna "ta ansvar" genom att exempelvis bidra med personal till gränsen och för att där hantera asylansökningar och avvisningar.


Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Aftonbladets fulcitering av Trump – "ni kommer inte behöva rösta"

Kusliga mediebluffen i morse. Vilseleder svenska läsarna om att expresidenten tänker avskaffa allmänna val.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Lyckad uppsändning av Europas nya rymdraket. Ariane 6 lyfte för första gången.0 

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0