Invandrare tar sig över Medelhavet med båt.

EU planerar asylcenter vid yttre gränsen

Publicerad 18 september 2020 kl 10.41

Utrikes. EU planerar att bygga ett asylcenter vid sin yttre gräns där man snabbt ska hantera asylsökare. Det är ett av EU-kommissionens förslag, enligt uppgifter till Ekot.

Dela artikeln

I mitten av nästa vecka kommer den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson presentera EU-kommissionens förslag om ny invandringspolitik för unionen.

Tidigare i veckan framkom det att kommissionen vill skrota Dublinförordningen och i stället införa "solidaritet" mellan länderna när det gäller invandringen.

Enligt Ekot handlar ytterligare ett förslag om att EU ska bygga ett asylcenter vid sin yttre gränsen där "flyktingar och migranter" snabbare ska delas in i de som har asylrätt och de som inte har det.

EU tänker också införa så kallade koordinerade räddningsinsatser på Medelhavet för att rädda invandrare från att drunkna.

Dessutom ska fokus läggas på återvändande samtidigt som av- och utvisningar inom unionen harmoniseras. EU-kommissionen vill likaså satsa pengar på att få unga afrikaner att stanna i sina hemländer.

SR erfar också att kommissionen inte längre vill straffa Ungern och Polen, som vägrar ta emot utomeuropeiska invandrare, utan snarare låta länderna "ta ansvar" genom att exempelvis bidra med personal till gränsen och för att där hantera asylansökningar och avvisningar.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Konstaterar att svenskarna "byts ut". "Vi genomgår ett experiment som aldrig gjorts tidigare i världshistorien."0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur