Kanel innehåller ämnet kumarin, som vid mycket stora intag kan orsaka leverskador. Enligt nya EU-regler får bakverk därför inte innehålla mer än 15 milligram kumarin per kilo.
Undantag gäller för säsongsbakverk och traditionella bakverk, och i Sverige har myndigheterna lyckats kringgå reglerna genom att klassificera kanelbullarna som traditionella och som en del av den svenska kulturen. För den typen av bröd tillåts istället 50 milligram kumarin per kilo.
Men i Danmark riskerar bullarna kanelsnegler som de kallas att gå en mörk framtid tillmötes. Livsmedelsverket där har nämligen beslutat att kanelbullarna ska betraktas som vardagskost.
Hardy Christensen, som är ordförande för branschorganisationen Bager og Konditormestre i Danmark, BKD, säger till epn.dk att beslutet kan innebära "slutet på kanelbullen som vi känner den".
Vill man få en kanelbulle att smaka kanel så måste man använda mer än de mycket små mängder som är angivna i märkningsvägledningen, säger Christensen.