Experter: Globalismens dagar räknade

Publicerad 6 september 2016 kl 15.27

Ekonomi. Den så kallade globaliseringen har bromsat in kraftigt och håller på att ersättas av en era av nationalism och protektionism. Det spår en rad framträdande ekonomer nu, skriver tyska Die Welt.

Gilla artikeln på Facebook

Globaliseringen beskrevs länge av akademiker och andra som ett slags ostoppbart naturfenomen som skulle bana väg för en ständigt mer spännande och "gränslös" värld.

Men denna process har idag sin storhetstid bakom sig. Sedan 00-talet, och inte minst sedan den stora finanskrisen, har globaliseringen bromsat in rejält.

– Det går knappt en dag utan att ett land vidtar åtgärder för att skydda inhemska företag och försvåra verksamheten för utländska bolag, säger Simon Evenett, professor i ekonomi vid Sankt Gallens universitet, till Die Welt.

Evenett och andra ekonomiska experter jämför den nuvarande situationen med hur det såg ut år 1913.

– Vid den tiden innebar nya former av protektionism och nationalism slutet på 1900-talets globalisering. Och det är något liknande vi nu återigen upplever, för det finns tydliga paralleller, säger Gabriel Felbermayr, ordförande för Münchenbaserade Ifo-Zentrums für Außenwirtschaft, till Die Welt.

Den kände ekonomiprofessorn Jagdish Bhagwati vid Columbia University är inne på en liknande linje och nämner som exempel det planerade frihandelsavtalet mellan USA och EU, TTIP, som han menar var dömt att misslyckas. Bhagwati konstaterar att avtalet uppenbarligen formats i enlighet med krav från lobbyister, i synnerhet från den amerikanska sidan.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor. Forskarna själva chockade av resultatet.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0