Skogsbränderna i Sverige
Jens Liljestrand.

Expressen-chefen skyller skogsbränderna på "äldre vita män"

Publicerad 20 juli 2018 kl 18.20

Inrikes. Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand har hittat en förklaring till bränderna i Sverige: äldre vita män.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i dagens Expressen som tidningens biträdande kulturchef Jens Liljestrand beskyller "äldre vita män" för skogsbränderna i Sverige.

Detta eftersom det enligt honom är äldre vita män som dels förnekar så kallade klimatförändringar, dels har en livsstil av överkonsumtion och på så sätt orsakar de största koldioxidutsläppen i världen.

Den enda person som Liljestrand enligt egen utsago träffat de senaste åren som "förnekat klimatförändringarna" var en äldre svensk man, berättar han.

Kulturchefen menar dock att han lyckades överbevisa den äldre mannen genom att snabbt google fram en pdf från Kungliga Vetenskapsakademin. Men "förnekaren" gav sig ändå inte helt.

"Den här lilla episoden har gjort mig benägen att skylla alltihop – bränderna, kaoset, svälten, bajskorvarna som flyter i toaletten på grund av vattenransoneringen – på äldre vita män", skriver han.

Liljestrand påstår vidare att de enda vetenskapsmän som nu för tiden går emot den dominerande uppfattningen om klimatet i världen, uteslutande tillhör en "utdöende art av äldre, vita män" och som dessutom saknar kompetens i frågan, hävdar han.

Begrepp "vita män"/"vit man" förekommer hela sex gånger i artikeln, som rubricerats "Det brinner i hela landet – och jag vet vems fel det är".

Kulturchefen framhäver också att det är "vita" presidenters fel att USA lämnat klimatavtal, och att det är "vita" republikaner som förnekar klimatförändringarna. Sedan pekar han ut Sverigedemokraterna, med argumentet att partiet har sina starkaste väljare i åldern 50-75. Enligt Liljestrand har SD "bannlyst" ordet "klimat" i sitt partiprogram.

"Just nu, när skogen brinner överallt och alla försöker hitta en syndabock för bristen på brandmän, flygplan och tankbilar, har jag alltså ett enkelt, om än möjligen radikalt förslag: Leta upp en äldre vit man i din närhet och fråga vad fan han tänkte på", skriver Liljestrand.

I slutet av artikeln påpekar han dock att han själv nu vill sluta "döma" människor och att det är "meningslöst att peka finger".

I sociala medier har hans artikel väckt flera starka reaktioner.

"Dagens krönika engagerar. Kul!", skriver han själv på Twitter.


Bland varsomhelstare och någonstansare. Joakim Andersen om den globala klassens lågintensiva krig mot sina undersåtar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0