Skogsbränderna i Sverige
Jens Liljestrand.

Expressen-chefen skyller skogsbränderna på "äldre vita män"

Publicerad 20 juli 2018 kl 18.20

Inrikes. Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand har hittat en förklaring till bränderna i Sverige: äldre vita män.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i dagens Expressen som tidningens biträdande kulturchef Jens Liljestrand beskyller "äldre vita män" för skogsbränderna i Sverige.

Detta eftersom det enligt honom är äldre vita män som dels förnekar så kallade klimatförändringar, dels har en livsstil av överkonsumtion och på så sätt orsakar de största koldioxidutsläppen i världen.

Den enda person som Liljestrand enligt egen utsago träffat de senaste åren som "förnekat klimatförändringarna" var en äldre svensk man, berättar han.

Kulturchefen menar dock att han lyckades överbevisa den äldre mannen genom att snabbt google fram en pdf från Kungliga Vetenskapsakademin. Men "förnekaren" gav sig ändå inte helt.

"Den här lilla episoden har gjort mig benägen att skylla alltihop – bränderna, kaoset, svälten, bajskorvarna som flyter i toaletten på grund av vattenransoneringen – på äldre vita män", skriver han.

Liljestrand påstår vidare att de enda vetenskapsmän som nu för tiden går emot den dominerande uppfattningen om klimatet i världen, uteslutande tillhör en "utdöende art av äldre, vita män" och som dessutom saknar kompetens i frågan, hävdar han.

Begrepp "vita män"/"vit man" förekommer hela sex gånger i artikeln, som rubricerats "Det brinner i hela landet – och jag vet vems fel det är".

Kulturchefen framhäver också att det är "vita" presidenters fel att USA lämnat klimatavtal, och att det är "vita" republikaner som förnekar klimatförändringarna. Sedan pekar han ut Sverigedemokraterna, med argumentet att partiet har sina starkaste väljare i åldern 50-75. Enligt Liljestrand har SD "bannlyst" ordet "klimat" i sitt partiprogram.

"Just nu, när skogen brinner överallt och alla försöker hitta en syndabock för bristen på brandmän, flygplan och tankbilar, har jag alltså ett enkelt, om än möjligen radikalt förslag: Leta upp en äldre vit man i din närhet och fråga vad fan han tänkte på", skriver Liljestrand.

I slutet av artikeln påpekar han dock att han själv nu vill sluta "döma" människor och att det är "meningslöst att peka finger".

I sociala medier har hans artikel väckt flera starka reaktioner.

"Dagens krönika engagerar. Kul!", skriver han själv på Twitter.


Nyheter från förstasidan

"Ren rasism?" – L-toppens reaktion när bilist tutar på långsamma afghaner

Liberalen hånas friskt. Berättade om misstänkt rasistattack vid parkeringsinfart i Sala.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om västs och östs vägval.0 

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0