SJUNKANDE TREND: Kvinnor som städar kan bränna 200 kcal i timmen, rapporterar Daily Mail. Här spegelputsning 1999.

Feministisk livsstil "gör kvinnor fetare"

Publicerad 27 augusti 2015 kl 11.21

Vetenskap. I genomsnitt utför kvinnor 20 procent mindre hushållsarbete idag än för 35 år sedan, visar en ny brittisk studie. Samtidigt blir Storbritanniens kvinnor allt fetare, varnar forskarna, som misstänker att trenderna har ett samband.

Gilla artikeln på Facebook

© CC

I RISKZONEN: Kvinnor i jämställda Storbritannien är nu fetast i Europa, enligt Eurostat.

Det är den ansedda brittiska tidningen Daily Mail som skriver om hur en jämställd livsstil kan få negativa följder för kvinnors hälsa i Storbritannien, som tillsammans med Malta har Europas fetaste kvinnor, enligt Telegraph.

I sin studie har forskarna från Manchesters och Londons universitet jämfört hur livet för brittiska kvinnor ser ut idag jämfört med under 1980-talet. De har funnit att dagens kvinnor är mer upptagna med att göra karriär och spenderar allt mindre tid på hushållsarbete.

Samtidigt gör ny teknik och bättre maskiner att hushållsarbetet blir allt mindre fysiskt ansträngande, varnar forskarna.

En hemmafru som moppar ett golv i en timme bränner ungefär 200 kcal, vilket motsvarar energiinnehållet en liten chokladkaka, skriver Daily Mail. Samtidigt bränner en socionom som sitter framför datorn och betalar ut bidrag i en timme bara 70 kcal. Lika lite energi förbrukas inom många andra kvinnoyrken.

Enligt forskarna äter dagens britter visserligen 20 procent färre kalorier än för 35 år sedan, men det hjälper inte eftersom det kompenseras av allt mindre fysisk träning, mindre hushållsarbete och färre människor som promenerar till jobbet.

– Vår forskning tyder på att vi kanske har fel när vi antar att matkonsumtion är den huvudsakliga faktorn bakom ökningen av fetma, säger forskaren Melanie Luhrmann, som är en av dem som står bakom studien, till Daily Mail.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Mer från Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin"

Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.. Så censurerar Google högeråsikter och systemkritik från sina plattformar, förklarar visselblåsaren i en svensk intervju.0 

Banbrytande läkemedel föryngrar människor

Forskarna själva chockade av resultatet.. Åldrandet bromsades inte bara – försökspersonernas kroppar blev flera år "yngre".0 Plus

Ny storstudie avslöjar IQ-skillnaderna mellan vita och svarta

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan.. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Spektakulära svenska dykarfyndet: Öltunnor från medeltiden. Undersöker vrak efter krigsskepp från 1400-talet.0 Plus

Läkarlarmet: Veganers barn får lägre IQ. "Vi riskerar att göra nästa generation dummare."0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0