Spänningarna i Europa

Finland öppnar för allians med Sverige

Publicerad 3 februari 2015 kl 22.38

Utrikes. Nu öppnar den finska regeringen för att ingå en försvarsallians med Sverige inom fem till femton års tid. Landets utrikesminister Erkki Tuomioja betonar att den bild som medier sprider om Ryssland visserligen inte är korrekt, men att det kan finnas skäl att överväga en svensk-finsk försvarsallians istället för att gå med i Nato.

Gilla artikeln på Facebook

I ett tal som Tuomioja höll på Vinterkrigets 75-årsseminarium i Stockholm på måndagen sade han att samarbetet med Sverige bör inledas stegvis. Finlandssvenska YLE rapporterar att samarbetet till en början ska inrikta sig på övningar, anskaffningar och krishantering, enligt ministerns förslag.

– Men härmed vill jag inte utesluta att vi om fem, tio eller femton år kan komma till slutsatsen att en bilateral försvarsallians blir möjlig och önskbar, även om detta inte är vår målsättning i dag, sade Erkki Tuomioja i Stockholm.

Den finske utrikesministern varnade också för att ta det som finska och svenska medier skriver om Ryssland på alltför stort allvar – eftersom man då kan få intrycket att Ryssland håller på att överfalla både Finland och Sverige.

Sådana föreställningar bottnar i huvudsak i bristande kunskap och insikter om historia, konstaterade Tuomioja under sitt anförande.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.