Foto: Steve Sayles/CC-BY-NC-ND

Fjällrävar vandrade till Island under den lilla istiden

Publicerad 13 september 2012 kl 08.49

Vetenskap.En ny rapport som publicerades den 11 september visar att fjällrävar vandrade över havsisen till Island under den lilla istiden. Undersökningen utfördes genom att jämföra DNA från lämningar av fjällrävar före den lilla istiden med nutida fjällrävar.

Gilla artikeln på Facebook

Ny forskning visar att fjällrävar vandrade till Island under den lilla istiden för mellan 200 och 500 år sedan.

Det är ett forskningslag vid Durhams universitet i Storbritannien som publicerade detta resultat den 11 september i Proceedings of the Royal Society B - Biological Sciences.

Forskarna föreslår i rapporten att det fanns tillräckligt med is för att det skulle ha varit möjligt för fjällrävar att vandra till Island från Ryssland, Grönland och Nordamerika under den lilla istiden som varade från 1500-talet till 1800-talet.

Fjällrävar fanns på Island även före den lilla istiden och hade kommit dit under tidigare istider. De fanns där långt innan människor bosatte sig på Island på 800-talet.

Under värmeperioden på medeltiden fanns det inte tillräckligt med is för att koppla ihop Island med andra delar av de omgivande landmassorna.

Forskarna gick till väga på så sätt att de utvann DNA från lämningar efter två fjällrävar från 800-talet och 1100-talet och sedan jämförde det DNAet med DNA från nutida fjällrävar.

Det visade sig att de äldre fjällrävarna hade en enda genetisk signatur medan nutida fjällrävar hade fem signaturer.

Forskarna kunde utesluta olika faktorer som skulle ha kunnat förklara de genetiska mönstren, bland annat geografiska faktorer och blandning mellan vilda fjällrävar och pälsrävar.

På Island finns ungefär 10 000 fjällrävar och arten anses inte vara hotad.

En av författarna bakom rapporten doktor Greger Larson, på Institutionen för arkeologi på Durhams universitet säger till Eurekalert:

- Under den lilla istiden fanns det en hel del mer havsis i Nordatlanten än det finns i dag och i slutet av 1700-talet och 1800-talet nådde havsis rutinmässigt Island.

- Även idag färdas fjällrävar rutinmässigt många hundratals kilometer över havsis och när isbron var på plats korsade de lätt Nordatlanten och kunde ta sig över till Island.

Larson menar att isländska fjällrävar med tiden kommer att bli mindre lika andra fjällrävar om ön inte får in nya fjällrävar utifrån.

- Utan havsis kommer det inga nya fjällrävar och därmed kommer den isländska populationen att fortsätta att divergera från sina släktingar på fastlandet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Storbanker manipulerar ned guldpriset under corona. Saboterar metallens status som "säker tillflyktsort".0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus