Ny forskning visar att fjällrävar vandrade till Island under den lilla istiden för mellan 200 och 500 år sedan.
Det är ett forskningslag vid Durhams universitet i Storbritannien som publicerade detta resultat den 11 september i Proceedings of the Royal Society B - Biological Sciences.
Forskarna föreslår i rapporten att det fanns tillräckligt med is för att det skulle ha varit möjligt för fjällrävar att vandra till Island från Ryssland, Grönland och Nordamerika under den lilla istiden som varade från 1500-talet till 1800-talet.
Fjällrävar fanns på Island även före den lilla istiden och hade kommit dit under tidigare istider. De fanns där långt innan människor bosatte sig på Island på 800-talet.
Under värmeperioden på medeltiden fanns det inte tillräckligt med is för att koppla ihop Island med andra delar av de omgivande landmassorna.
Forskarna gick till väga på så sätt att de utvann DNA från lämningar efter två fjällrävar från 800-talet och 1100-talet och sedan jämförde det DNAet med DNA från nutida fjällrävar.
Det visade sig att de äldre fjällrävarna hade en enda genetisk signatur medan nutida fjällrävar hade fem signaturer.
Forskarna kunde utesluta olika faktorer som skulle ha kunnat förklara de genetiska mönstren, bland annat geografiska faktorer och blandning mellan vilda fjällrävar och pälsrävar.
På Island finns ungefär 10 000 fjällrävar och arten anses inte vara hotad.
En av författarna bakom rapporten doktor Greger Larson, på Institutionen för arkeologi på Durhams universitet säger till Eurekalert:
- Under den lilla istiden fanns det en hel del mer havsis i Nordatlanten än det finns i dag och i slutet av 1700-talet och 1800-talet nådde havsis rutinmässigt Island.
- Även idag färdas fjällrävar rutinmässigt många hundratals kilometer över havsis och när isbron var på plats korsade de lätt Nordatlanten och kunde ta sig över till Island.
Larson menar att isländska fjällrävar med tiden kommer att bli mindre lika andra fjällrävar om ön inte får in nya fjällrävar utifrån.
- Utan havsis kommer det inga nya fjällrävar och därmed kommer den isländska populationen att fortsätta att divergera från sina släktingar på fastlandet.