Arkivbild.

Flyktingbarn försökte elda upp asylboende – ville hämnas på polisen

Publicerad 28 augusti 2017 kl 18.45

Inrikes. Ett så kallat ensamkommande flyktingbarn satte eld på sitt asylboende i Kramfors tidigare i sommar för att hämnas på polisen. Enligt tingsrätten handlar det om "ett mycket allvarligt brott". Men trots det får mannen, som kommer från Afghanistan, straffrabatt.
– Han gjorde inget för att själv släcka branden utan stod lugnt och stilla och tittade på, enligt vittnen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 13-tiden torsdagen den 20 juli som en brand startade inomhus på ett asylboende i Kramfors kommun.

Efteråt greps en 19-årig man misstänkt för att ha satt eld på hemmet. Mannen, en afghansk medborgare, var själv boende på hemmet.

Han hade tänt eld på en gardin och enligt åtalet innebar branden fara för annans liv och fara för omfattande förstörelse av annans egendom.

Mannen, som enligt tingsrätten är ett "ensamkommande flyktingbarn", har erkänt att han tände eld på gardinen, men nekat till brott.

Motivet var att den afghanska mannen ville hämnas på svensk polis, som inte ska ha lyssnat på honom efter att någon stulit hans mobiltelefon. Mannen hade räknat med att polisen omedelbart skulle vidta åtgärder, så som att åka till asylboendet och förhöra de andra boende. När polisen inte gjorde det gick mannen till polishuset.

"Trots att han hade stöd av en tolk fick han emellertid samma svar som tidigare, innebärande att han fick vänta till dess polisen brevledes tog kontakt med honom. Han sa då till polisen att om de inte ville prata med honom, '– så säg det då för då går jag tillbaka till boendet och sätter eld på det'", står det i domen.

På hemvägen skaffade afghanen en tändare. "Han var arg eftersom polisen struntade i honom", enligt domstolen.

När mannen väl hade tänt eld på hemmet började han att bråka med andra personer i matsalen.

"Han gjorde därför inget för att släcka elden själv", skriver rätten.

När personalen fick syn på branden slog lågorna ända upp i taket. Mannen hävdar att han egentligen själv velat släcka elden. Men vittnen beskriver hur han "gjorde inget för att själv släcka branden utan stod lugnt och stilla och tittade på".

Nu döms den afghanske mannen av Ångermanlands tingsrätt för mordbrand.

"Eftersom det förelegat fara för andra människors liv och hälsa saknas förutsättningar att se mindre allvarligt på händelsen", skriver domstolen.

Tingsrätten påpekar att mannen gjort sig skyldiga till ett mycket allvarligt brott med ett straffvärde om minst två års fängelse.

Men eftersom afghanen ska ha varit 19 år vid brottstillfället får han straffrabatt och döms till fängelse i ett år och fyra månader.

Mannen utvisas också ur Sverige enligt utlänningslagen i tio år. Han ska vara kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft.

Enligt tingsrätten finns det nämligen stor risk att mannen skulle fortsätta sin brottsliga verksamhet i Sverige.

"Nu aktuellt brott skedde till följd av att [han] var missnöjd över hur polisen behandlade hans stöldanmälan. Tingsrätten finner därför att det finns en uppenbar risk att [han], även i framtiden, kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet. Risk för fortsatt brottslighet är ytterligare ett skäl för utvisning", skriver tingsrätten.

Enligt tingsrätten är säkerhetsläget i Afghanistan inte så pass allvarligt att mannen inte kan utvisas.


Nyheter från förstasidan

Går runt i New York och slår ner vita människor på måfå

Man tros ligga bakom en rad brutala attacker i augusti. Ung kvinna slogs i bakhuvudet med en tegelsten: "Kan skatta sig lycklig att hon överlevde".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0