Folkpartist rasar mot rasistiska bakverk

Publicerad 20 februari 2014 kl 14.47

Politik.När folkpartisten Ulf Öfverberg besökte ett konditori i Karlskrona i helgen fick han en obehaglig chock. Från konditoriets glasdisk stirrade ett antal ”rasistiskt stereotypa” tårtdekorationer upp mot honom.

Gilla artikeln på Facebook

I ett långt inslag som Sveriges Radio sände i tisdags berättar Ulf Öfverberg, folkpartist och ordförande i Samfundet Sverige-Israels stockholmsavdelning, om en obehaglig upplevelse han hade i Karlskrona i helgen.

När Ulf klev in på Gylles konditori för att köpa rågskorpor fick han syn på något som gjorde honom både förvånad och upprörd. Från disken stirrade ett antal ”rasistiskt stereotypa” tårtdekorationer upp mot den chockade folkpartisten.

– Ett par tre av de där figurerna är ju rasistiska figurer, liksom rasistiska stereotyper som man säger. Någon svart figur som ser ut som någon kannibal i någon kolonial bok från 1800-talet och någon kines som är framställd på ett liknande rasistiskt sätt, berättar Ulf i Sveriges Radio.

Ulf tycker det är konstigt att bakverk av det slaget utbjuds till försäljning. Han befarar att den harmoniska samvaron mellan olika folkgrupper i det mångkulturella Sverige kan äventyras av tårtdekorationerna.

– Jag blir lite överraskad av att man säljer sådana bilder i ett samhälle där man försöker leva sida vid sida med varandra, människor från olika ställen och så här, säger han.

Ulf beslutade sig för att ingripa mot de rasistiska figurerna genom att publicera ett fotografi av dem på Facebook, där bilden enligt honom har givit upphov till en ”omfattande diskussion”. Han tycker det är bra att hans insats har lett till att Sveriges Radio nu har uppmärksammat saken.

På Gylles konditori tar man emellertid medieuppmärksamheten med ro. Några planer på att tillmötesgå Ulfs krav att försäljningen av tårtdekorationerna ska upphöra har man inte.

"Vi vill inte göra skillnad på några nationaliteter och precis som med brudparen på tårtorna så har vi mörkhyade brudpar också, om man vill ha det. Vi kommer fortsätta sälja figurerna och tycker inte att det är något konstigt med det", uppger konditorn Tobias Lundström i en kommentar till Sveriges Radio.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Miljoner i presstöd till arabisk tidning

Al Kompis beviljas stöd.. Men majoriteten av följarna bor inte i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Politik

"Socialbidrag till alla" – här marknadsför sig Sverige i tredje världen

Budskapet: Flytta till Sverige.. Lockar med "anställningsskydd, jämställdhet och socialbidrag till alla".0 

Regeringen får skulden för Pisa-fusk

Har inte "fullföljt sitt ansvar".. Anna Ekströms försvar: Svenska barn lyckas bra.0 

Förklarar: Är jude "i själen". Oklart vilken religion C-profilen hade när han sökte sig till kyrkovalet. 0 Plus

Vetenskap

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Tiotusentals följer kinesisk skrotraket. Följer med spänning var raketen slår ned.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus