Foto: S.Heitkam

Forskare avslöjar: Bästa sättet att stapla äpplen på

Publicerad 12 juni 2012 kl 11.15

Vetenskap.Tre forskare vid Institut für Strömungsmechanik i Dresden har undersökt vilket sätt som är bästa att stapla olika sfärer på. De kom fram till vad grönsakshandlare vetat i århundraden. De staplas bäst i pyramid.

Gilla artikeln på Facebook

Det påstår de tre forskarna S. Heitkam, W. Drenckhan och J. Fröhlich vid Dresdens universitet som publicerat sin rapport i magasinet Physical Review Letters.

Det finns ett otal olika sätt att stapla olika sorters sfärer på, tex. äpplen. Två vanliga är den så kallade kubiskt tätpackad strukturen (FCC) och den hexagonalt tätpackad strukturen (HCP). Dessa strukturer är också de platseffektivaste sätten att stapla på, om man vill få in så många sfärer som möjligt i en viss volym.

FCC byggs upp genom att tex. äpplen staplas så att varje nytt äpple läggs så att det inte ligger direkt över ett annat äpple, till fjärde raden då proceduren börjar om, se bild. HCP däremot byggs upp genom att i tredje lagret läggs äpplet direkt över ett äpple i första lagret, se bild.

Forskarna har kommit fram till att FCC, den klassiska äppelstapeln, är den stabilaste med avseende på mekaniska egenskaper. Bland annat är det den strukturen med minst risk att rasa om ett äpple tas bort. Dessutom tål den större nedåtriktade krafter mot äpplena.

Rönen kommer säkert inte som någon överraskning för äppelstaplare världen över, men resultatet är såklart tillämpbart på mer än äpplen och forskarna tror att det kan ha betydelse inom mekanikforskning och ingenjörskonst.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0