Gifter i vanlig plast försämrar barns språkutveckling

Publicerad 31 oktober 2018 kl 11.50

Vetenskap. I den första studien av sitt slag har svenska och amerikanska forskare funnit att språkutvecklingen hos barn kan kopplas till mammans exponering av ftalater under tidig graviditet. Ftalater är kemikalier som bland annat kan finnas i vanliga hushållsartiklar, elektronik och mjukgjord PVC.

Gilla artikeln på Facebook

Information samlades in från 963 svenska och 370 amerikanska gravida kvinnor och deras barn. Föräldrarna tillfrågades om hur många ord deras barn förstod med hjälp av en validerad enkät som används kliniskt.

Tio procent av barnen i båda studierna bedömdes ha en språkförsening, med högre andel hos pojkar än hos flickor. Metaboliter från fyra ftalater (DEP, DBP, BBzP och DEHP) mättes i kvinnornas urin i vecka 10 av graviditeten i båda studierna. 

– Vi blev förvånade över hur likartade resultaten var mellan de två mycket olika befolkningarna i Sverige och USA, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor vid Karlstads universitet och Icahn School of Medicine at Mount Sinai. 

– Men våra resultat stämmer med tidigare epidemiologiska studier där vår studie dock är den största, och vi är unika i att vi mäter så tidigt i graviditeten, samt att vi genomför studien i två länder med samma instrument och mätningar. Det stärker våra fynd, säger Bornehag i ett utskick.

En fördubblad exponering av DBP och BBzP hos mammorna var relaterad till en 28-48 procentig förhöjd risk för språkförsening hos barnen. Innan justering för viktiga bakgrundsvariabler var resultaten signifikanta i båda studierna. 

DBP och BBzP är vanliga i produkter so elkablar, PVC-golv, kosmetika, plastleksaker men har fasats ut i många produkter. Ett problem är dock att många produkter har mycket lång livstid vilket innebär att exponeringen därför kan pågå under mycket lång tid.

– De här ftalaterna är gömda i många hushållsprodukter som gamla PVC-golv, leksaker, elektronik, kosmetika med mera och kan vara svåra att undvika eftersom det inte finns någon märkning av innehåll i många produkter, säger Shanna Swan, professor vid Icahn School of Medicine på Mount Sinai och medförfattare till rapporten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Mer från Vetenskap

Laestadius tros ha spridit kornet i Norrbotten

Forskarna upptäckte sambandet av en slump.. Möjligt att väckelseprästen "inte bara sörjt för traktens själsliga välfärd utan också de kroppsliga behoven".0 

Sidor

Vetenskap

Forskare: Plastpåsar överlägset bäst för miljön. Mycket mindre farlig än både papperskassen och ekologiska tygpåsen, enligt statlig studie.0 Plus

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0