Sjöborre (Diadema africanum). Färgskimret uppstår i mörker.

Ögonlöst djur ser med fötterna

Publicerad 10 juni 2018 kl 10.01

Vetenskap. Sjöborrar ser utan att ha några ögon – synen sitter istället i djurens tentakelliknande tubfötter. Det visar en ny studie från Lunds universitet.

Gilla artikeln på Facebook

Forskarna har undersökt synskärpan hos djur som bara urskiljer grova bilder, inte detaljer. Tills nu har dessa djurs synförmåga varit ett relativt outforskat fält. 

Det visade sig att klomaskens kameraöga, plattmaskens gropöga och tusenfotingens fasettöga ger tillräckligt med information för att styra djurens beteende. Detta trots dålig upplösning och avsaknad av detaljer.

Detsamma gäller sjöborrar – trots att de inte ens har ögon.

– Tillsammans med ormstjärnor är sjöborrar de enda djur som kan se utan att faktiskt ha några ögon. Sjöborrar ser med hjälp av ljuskänsliga celler på tubfötterna, ett slags tentakler som tillsammans med taggarna finns runt omkring på kroppen. Man skulle kunna säga att hela sjöborren blir ett enda fasettöga, säger John Kirwan, som ligger bakom avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Tubfötterna har även andra användningsområden än att registrera ljus. De som finns på undersidan använder sjöborren för att förflytta sig. Övriga används till att suga sig fast vid olika ytor eller som hävstänger för att kunna studsa tillbaka på rätt köl om de hamnar upp och ner.

Forskarna studerade sjöborrar av arten Diadema africanum. De gjorde beteendeexperiment där djuren ett och ett placerats i vatten i starkt belysta cylindrar. På cylinderväggen har forskarna sedan applicerat olika breda, mörka bilder.

– Normalt rör de sig mot mörka områden för att söka skydd. När jag märker att de reagerar på vissa bilder men inte andra får jag ett mått på synskärpan, säger John Kirwan.

Beräkningar visar att av de 360 grader som omger sjöborren måste ett objekt uppta mellan 30 och 70 grader för att sjöborren ska se objektet. Människan behöver bara att objektet täcker 0,02 grader för att se det.   

– Det är ändå tillräckligt för de behov och beteenden som de här djuren har. Och man kan väl säga att det inte är någon dålig syn för ett djur som inte har några ögon, säger John Kirwan.


Nyheter från förstasidan

Paul: Neokonservativa som hetsar för krig

Uppmanar Trump att hålla fast vid sina principer. "De neokonservativa omkring honom dreglar efter konflikt."0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

David Gilmours samling under klubban i New York. Pink Floyds sångare och gitarrist säljer sina instrument i århundradets gitarrauktion.0 

Vetenskap

Martin Luther King "skrattade och såg på" när hans kompis våldtog kristen kvinna. Hemliga dokument offentliggörs: Hejade på och gav råd under våldtäkten.0 Plus

Svenska anorektiker har klarat sig – så gjorde de. Så gick det för dem som insjuknade redan på 70-talet.0 Plus

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0