EU-toppmötet i Bratislava
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Han vill förändra EU:s "självdestruktiva och naiva" asylpolitik

Publicerad 18 september 2016 kl 19.41
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill förändra EU:s asylpolitik som han anser är "självdestruktiv och naiv". Det skriver Ungerns regering på sin hemsida.

Dela artikeln

Fredagens EU-toppmöte i Bratislava var ett misslyckande. Det tycker regeringarna i Tyskland och Sverige som, med hjälp av EU, hade hoppats tvinga länderna i Östeuropa att ta emot fler invandrare från tredje världen.

Under paroller som "global solidaritet" och "lagliga vägar in i Europa" vill de båda Europa­mästarna i asyl­mottagande införa ett så kallat "kvotsystem". Syftet med det är att lämpa över en stor andel av invandrarna på inte minst länderna i det som kallas Visegrads­gruppen (Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern).

Något sådant system kom aldrig till stånd. Och det rosa­skimrande pratet om solidaritet och lagliga vägar kom av sig.

Ungern missnöjt
Men det var inte bara den svenske stats­ministern Stefan Löfven och Tysklands förbunds­kansler Angela Merkel som reste hem missnöjda från Bratislava. Även Ungerns premiärminister Viktor Orbán ser toppmötet som ett misslyckande.

– Vi misslyckades med att förändra Bryssels invandringspolitik, säger han.

Orbán anser att den nuvarande asylpolitiken i EU är "självdestruktiv och naiv". Han hoppas att Ungern kan vara ett föregångsland som förändrar hela Europas syn på asyl­invandringen till att handla om "självförsvar".

Två nyckelländer i det arbetet är, enligt honom, Grekland och Tyskland. Grekland eftersom det är via det landet som en mycket stor andel av invandrarna strömmar in i Europa. Tyskland eftersom det framför allt är det landet som lockar invandrarna med generösa asylvillkor och frikostiga bidrag.

Orbán: Vi är solidariska
Den ungerska regeringen vänder sig också mot att det är de länder som tar emot flest invandrare som skryter om att de är mest "solidariska". Den menar att länder som Tyskland och Sverige, tvärtom, struntar i vilka konsekvenser asylkaoset får, inte bara för de egna länderna utan också för alla de länder som invandrarna väller fram igenom.

Istället ser sig Ungern som ett solidariskt land då det i stor utsträckning, trots hätsk kritik och påhopp från bland annat Sverige, ensamt tog på sig ansvaret för att stoppa asylkaoset. Bland annat genom att bygga taggtrådsstängsel längs gränsen söderut och stationera tusentals poliser och soldater längs gränsen.

Diplomatisk kris mellan Sverige och Ungern efter Johanssons attack

"Ungern bär ensamt alla kostnader förknippade med att, inte bara skydda sig självt, utan även Europas övriga nationer", skriver den ungerska regeringen.

Regeringen i landet ser emellertid en ljuspunkt i att EU kommit överens om att skicka gränspoliser till Bulgarien för att hjälpa det landet att hålla gränsen mot Turkiet.

"Herr Orbán beskriver det länge efterlängtade beslutet om ovillkorligt stöd till Bulgarien som en framgång", heter det i uttalandet.


"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Konspirationsteorin: Vladimir Putin beställde homosexskandalen

Cirkusen med Tobias Thyberg påstås bero på Ryssland. Tänkbara syftet: Få Kristersson att lägga ned sitt mäktiga "nationella säkerhetsråd".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Wests nya musikvideo: "Nigger Heil Hitler". Stjärnan chockar på nytt.0 

Rekordmånga svenskar "läser" böcker. Majoritet läser dagligen – men även ljudböcker räknas.0