EU-toppmötet i Bratislava
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Han vill förändra EU:s "självdestruktiva och naiva" asylpolitik

Publicerad 18 september 2016 kl 19.41
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill förändra EU:s asylpolitik som han anser är "självdestruktiv och naiv". Det skriver Ungerns regering på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Fredagens EU-toppmöte i Bratislava var ett misslyckande. Det tycker regeringarna i Tyskland och Sverige som, med hjälp av EU, hade hoppats tvinga länderna i Östeuropa att ta emot fler invandrare från tredje världen.

Under paroller som "global solidaritet" och "lagliga vägar in i Europa" vill de båda Europa­mästarna i asyl­mottagande införa ett så kallat "kvotsystem". Syftet med det är att lämpa över en stor andel av invandrarna på inte minst länderna i det som kallas Visegrads­gruppen (Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern).

Något sådant system kom aldrig till stånd. Och det rosa­skimrande pratet om solidaritet och lagliga vägar kom av sig.

Ungern missnöjt
Men det var inte bara den svenske stats­ministern Stefan Löfven och Tysklands förbunds­kansler Angela Merkel som reste hem missnöjda från Bratislava. Även Ungerns premiärminister Viktor Orbán ser toppmötet som ett misslyckande.

– Vi misslyckades med att förändra Bryssels invandringspolitik, säger han.

Orbán anser att den nuvarande asylpolitiken i EU är "självdestruktiv och naiv". Han hoppas att Ungern kan vara ett föregångsland som förändrar hela Europas syn på asyl­invandringen till att handla om "självförsvar".

Två nyckelländer i det arbetet är, enligt honom, Grekland och Tyskland. Grekland eftersom det är via det landet som en mycket stor andel av invandrarna strömmar in i Europa. Tyskland eftersom det framför allt är det landet som lockar invandrarna med generösa asylvillkor och frikostiga bidrag.

Orbán: Vi är solidariska
Den ungerska regeringen vänder sig också mot att det är de länder som tar emot flest invandrare som skryter om att de är mest "solidariska". Den menar att länder som Tyskland och Sverige, tvärtom, struntar i vilka konsekvenser asylkaoset får, inte bara för de egna länderna utan också för alla de länder som invandrarna väller fram igenom.

Istället ser sig Ungern som ett solidariskt land då det i stor utsträckning, trots hätsk kritik och påhopp från bland annat Sverige, ensamt tog på sig ansvaret för att stoppa asylkaoset. Bland annat genom att bygga taggtrådsstängsel längs gränsen söderut och stationera tusentals poliser och soldater längs gränsen.

Diplomatisk kris mellan Sverige och Ungern efter Johanssons attack

"Ungern bär ensamt alla kostnader förknippade med att, inte bara skydda sig självt, utan även Europas övriga nationer", skriver den ungerska regeringen.

Regeringen i landet ser emellertid en ljuspunkt i att EU kommit överens om att skicka gränspoliser till Bulgarien för att hjälpa det landet att hålla gränsen mot Turkiet.

"Herr Orbán beskriver det länge efterlängtade beslutet om ovillkorligt stöd till Bulgarien som en framgång", heter det i uttalandet.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0