Helsingborg placerar nyanlända med pensionärer: "Viktigt med en nyfiken personlighet"

Publicerad 11 mars 2019 kl 11.02

Inrikes. Kommunala Helsingborgshem ska nu prova ett nytt koncept för att "integrera" invandrare med svenskar. På det nya "sällskapsboendet" SällBo kommer 70-åringar och ännu äldre leva ihop med unga nyanlända invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Det är det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem som nu tänker föra samman äldre svenskar med unga nyanlända invandrare.

Tillsammans ska de bo på det nya så kallade sällskapsboendet SällBo.

"SällBo är ett sällskapsboende och integrationsprojekt", skriver man på sin hemsida.

Lägenheterna är tvårummare på 36-49 kvadratmeter med balkong eller uteplats. Hyresgästerna får också tillgång till 580 kvadratmeter gemensamma utrymmen, så som kök, vardagsrum, träningsrum, konstnärsateljé, spelrum och bibliotek, påpekar man.

Över hälften av de totalt 51 lägenheterna ska hyras ut till äldre människor över 70 år och resterande till unga personer mellan 18-25 år, däribland tio "unga vuxna" som nyligen fått uppehållstillstånd.

"Eftersom den sociala aspekten av boendet står i fokus kommer lägenheterna inte att hyras ut baserat på de sökandes köpoäng", heter det på Helsingborgshems sajt.

– För att boendet ska fungera och hyresgästerna trivas är det viktigt att de som bor på SällBo har en nyfiken personlighet, en vilja att lära sig nya saker och är beredda på att dela med sig av sina egna kunskaper och erfarenheter. Hyresgästerna tilldelas lägenheter genom intresseanmälan och personliga intervjuer, säger Dragana Curovic, bosocial utvecklare på Helsingborgshem, i ett uttalande.

– Genom sociala aktiviteter hoppas vi öka sammanhållningen och integrationen mellan olika grupper i samhället. Något vi tror kommer att leda till ett trivsammare och aktivare liv när vi skapar naturliga mötesplatser för grupper som annars kanske sällan får tillfälle att mötas.

Enligt bostadsbolaget är konceptet helt unikt i landet, fortsätter hon.


Nyheter från förstasidan

Säpo vill förbjuda "terrorpropaganda"

Svårt att förena yttrandefrihet och invandring. Därför föreslår Säkerhetspolisen långtgående begränsningar – av yttrandefriheten.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0