Underrättelseläckan

Israel ljög om iransk atombomb

Publicerad 24 februari 2015 kl 08.14

Utrikes. Israels regering har sedan några år tillbaka försökt hetsa världen till krig mot Iran genom att påstå att landet är på väg att skaffa kärnvapen. Samtidigt har den israeliska underrättelsetjänsten Mossad suttit på information som visar att så inte är fallet, visar en ny stor läcka.

Gilla artikeln på Facebook

Det är brittiska The Guardian som i samarbete med den arabiska tv-kanalen al-Jazira publicerar läckta dokument från en rad olika länders underrättelsetjänster. Ett av avslöjandena gäller Israels påståenden om Irans planer på att anskaffa kärnvapen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu höll i oktober 2012 ett brandtal i FN:s generalförsamling där han visade upp tecknade bilder på bomber. Han påstod sig ha bevis för att Iran var ungefär ett år ifrån att slutföra sina "planer på att bygga ett kärnvapen" och uppmanade till omedelbara åtgärder från det så kallade världssamfundets sida.

– I den nuvarande takten kommer de ha nått den sista etappen av anrikning nästa vår, senast nästa sommar. Sedan dröjer det bara några månader, möjligen ett par veckor, innan de får tillräckligt anrikat uran för sin första bomb, hävdade Netanyahu.

Ett topphemligt telegram som några veckor senare, i oktober 2012, skickades från Mossad till Sydafrikas säkerhetstjänst visar att den information som den israeliska underrättelsetjänsten samtidigt hade pekade på den raka motsatsen. Enligt dokumentet, som nu publiceras av The Guardian, ägnade sig Iran inte åt den typen av "aktiviteter som krävs för att framställa vapen" och verkade heller "inte redo att anrika uran på de högre nivåer som krävs för en atombomb".

Inte heller USA:s underrättelsetjänster har funnit några bevis för att Iran avser att använda sin nukleära infrastruktur för att bygga en bomb, trots att detta i åratal basunerats ut som sanning såväl av Israels regering som i västerländska tidningar.

Den stora läckan inkluderar förutom Mossad bland annat dokument från brittiska MI6, ryska FSB, sydafrikanska SSA och australiensiska ASIO.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0