Italien har minskat invandringen med 96 procent

Publicerad 7 december 2018 kl 10.22

Utrikes. Italien – den klassiska inkörsporten mot högbidrags­länderna i norra Europa – har nu nästan helt stoppat landstigningarna av illegala invandrare med båt. Sedan toppen för två år sedan har invällandet minskat med 96 procent, rapporterar franska RFI.

Gilla artikeln på Facebook

Förklaringen är till stora delar att landets nya populistregering försöker stoppa invandringen inte bara till Italien utan även sätta punkt för landets funktion som transitland mot resten av Europa. Under året har regeringen vägrat plocka upp invandrare och hänvisat dem till Malta, som har ett stort sjöräddningsområde utanför Italiens kust där många illegala har påträffats av italienska fartyg.

Det var i augusti som inrikesminister Matteo Salvini helt stängde italienska hamnar för skepp med illegala invandrare.

Totalt har 23.000 ändå landstigit i Italien i år. De kommer från Libyen och Turkiet men är i regel araber från andra länder, eller afrikaner. Det utgör en minskning med 96 procent jämfört med toppen för två år sedan.

Matteo Salvini säger nu stolt att han har "stoppat" invandringen. Italiens samarbete med Libyens kustbevakning har framförallt gett resultat, där Libyen övervakar sina egna kustområden och avlyssnar smugglarnas båtar i internationella vatten för att hämta upp dem under utresan och köra tillbaka dem till kusten.

Utanför Libyens kust opererar istället den svenska Kustbevakningen en egen importverksamhet, där man hämtar upp asylsökarna på internationellt vatten från smugglarna och sen kör dem till Europa, där de kan söka bidrag och asyl. Stefan Löfven har nyligen beslutat att ge Kustbevakningen fortsatt mandat att delta i Frontex transportservice för illegala invandrare på Medelhavet. Hittills har svenskarna skeppat över 13.000 illegala invandrare från tredje världen till Europa.

Kustbevakningen kallar verksamheten för att "förebygga människosmuggling över gränsen till Europa", på sin hemsida.


Forskarna själva chockade av resultatet. Åldrandet bromsades inte bara – försökspersonernas kroppar blev flera år "yngre".0 Plus

Börjar gallskrika: "Snälla skjut mig inte!" Manlig kollega reagerar blixtsnabbt – och kommer till undsättning.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Svensk kvinna, 26, och man, 30, döda i corona

26-årig kvinna i Stockholm död. Nu hemligstämplar myndigheterna alla uppgifter om unga dödsoffer.0 

Ekonominyheter

Ansöker om rekonstruktion. 1.000 anställda berörs om bolaget går omkull.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.