NYRIK: Jan Emanuel Johansson gjorde 2010 en vinst på en kvarts miljard kronor – helt på de svenska skattebetalarnas bekostnad.

Jan Emanuel (S) driver asylboende utan tillstånd

Publicerad 24 februari 2016 kl 17.25

Inrikes. Den brottsdömde välfärdsentreprenören Jan Emanuel Johansson är återigen i blåsväder. Nu visar det sig nämligen ännu en gång att S-profilen utan tillstånd driver ett HVB-hem för så kallade ensamkommande flyktingbarn, rapporterar Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som slår larm om Jan Emanuelsgården i Norrtälje.

Enligt myndigheten har boendet, som drivs av Jan Emanuel Johanssons skattefinansierade asylbolag Hoppetgruppen AB, inte tillstånd att ta emot ensamkommande.

”Hoppetgruppen AB saknar tillstånd för verksamheten trots att de enligt IVO:s bedömning bedriver HVB-verksamhet där barn ges stadigvarande heldygnsvård”, skriver IVO i sitt beslut enligt Aftonbladet.

Myndigheten kräver att det skattefinansierade bolaget ska avbryta sin verksamhet med så kallade flyktingbarn före den 1 mars.

Vid en oanmäld inspektion den 21 december förra året framkom att det bodde sju ensamkommande på Jan Emanuelsgården. Räddningstjänsten i Norrtälje hade då slagit larm om att det pågick en olaglig verksamhet i huset. 

Det har tidigare uppmärksammats att Jan Emanuel Johansson olovligen drivit boenden för ensamkommande i andra delar av landet, enligt Aftonbladet.

Jan Emanuel Johansson, som är före detta riksdagsledamot för S, dömdes år 2013 för ekobrott som begåtts i ett annat välfärdsbolag.

Han blev känd genom tv-programmet ”Expedition: Robinson” 2001 och har med hjälp av de rätta politiska kontakterna byggt upp en privat, skattefinansierad koncern som främst driver ungdomshem.

När Johansson sålde flera av företagen 2010 blev han förmögen och gjorde, 38 år gammal, en vinst på runt en kvarts miljard kronor. Allt finansierat av svenska skattebetalare.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Sparkades från MP för politisk extremism – är nu vapenhandläggare på polisen

Fattar beslut – om din lämplighet. Nu bekräftar polisen för Fria Tider att muslimska aktivisten jobbar som vapenhandläggare. 0 

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Konstgjort ben läker skelettskador. Forskarnas nya metod.0 

Svenska Gunnel, 27, dog som sexslav hos afghaner. Blev offer – redan före massinvandringen.0 Plus

Kultur