FÅR KRITIK: Joe Biden, USA:s vice president, prisade de judiska insatserna för att öka invandringen och skapa social rättvisa i USA. Men nu menar kritiker att han samtidigt bekräftade en rad antisemitiska föreställningar. Arkivbild: Marc Nozell/CC-BY

Biden: "Judar" gav oss invandring, feminism och homoäktenskap

Publicerad 18 juni 2013 kl 22.53

Utrikes.Högprofilerade amerikanska judar bär en stor del av ansvaret för företeelser som homoäktenskap, liberala invandringslagar och feminism. Det hävdar USA:s vicepresident Joe Biden i ett kontroversiellt utspel.

Gilla artikeln på Facebook

– Jag kan slå vad om att 85 procent av alla dessa samhällsförändringar, vare sig de kommer via Hollywood eller sociala medier, beror på judiska makthavare inom dessa branscher, sade Joe Biden under demokraternas invigning av Jewish American Heritage Month, en månadslång officiell amerikansk högtid som skapades 2006 i syfte att hylla den amerikanska judenhetens framgångar i USA.

– Inflytandet är enormt, påverkan är enorm. Och, kan jag tillägga, det är enbart ur ett gott perspektiv, försäkrade vicepresidenten under sitt tal till besökarna.

Biden sade också att judar inte fullt ut förstår hur stort deras genomslag har varit i USA.

– Jag tror att ni, som vanligt, underskattar den inverkan som det judiska ursprunget har. Jag menar det verkligen. Jag tror att ni kraftigt underskattar den påverkan som ni har haft på utvecklingen i vårt land.

Vicepresidenten fortsatte att ge exempel, såsom "omfamnandet av invandringen" och det "judiska inflytandet" i rörelser som verkar för "social rättvisa" och han nämnde ledande judar inom medborgarrättsrörelsen. Till sist gick det så långt att Jonathan Chait, kolumnist på New York Magazine, noterade hur publikens reaktioner vändes från förtjusning till förskräckelse.

Chait uppmärksammar även att Stormfront, ett forum för vita nationalister, har en lång diskussion om Bidens uttalanden.

"Så Biden bekräftar nu att judar skapar tv-shower som hjälper dem att forma samhället till deras favör", skriver signaturen makendu på forumet.

Inte heller bland liknande svenska sajter har Bidens uttalanden gått obemärkta förbi.

"Expo har ännu inte utpekat USA:s vice president som antisemit, men det torde komma snart eftersom tidskriften kallat nationell.nu för en 'besatt' antisemitisk sajt. Joe Biden delar uppenbarligen de påståenden som framförs på nationell.nu", konstaterar en skribent på sajten Nationell.nu.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0 

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0