– Det skiljer nu bara 70 centimeter mellan sydtoppen och nordtoppen. Under vintern kommer snön att öka sydtoppens höjd igen men om nästa sommar också blir varm är risken stor att nordtoppen då kommer att bli Sveriges högsta topp. Eftersom nordtoppen är betydligt besvärligare att ta sig till blir detta en utmaning för turismen i Kebnekaise, säger Gunhild Rosqvist, professor vid Stockholms universitet och föreståndare för Tarfala forskningsstation.
Sydtoppen mättes till 2.097,5 meter över havet vid den årliga mätning av Kebnekaises toppar som utförs i slutet av varje sommarsäsong av Stockholms universitets forskningsstation Tarfala.
Den södra toppen utgörs av en liten glaciär vilket innebär att höjden ändras genom glaciärens tillväxt och avsmältning. Nordtoppen är däremot ett fast berg. Sydtoppen har minskat i höjd med i genomsnitt en meter per år under de senaste 15 åren men höjden varierar mellan åren.
Variationen i sydtoppens höjd bestäms av hur mycket vintersnö som ackumulerar och hur mycket snö och is som smälter under sommaren, vilket beror på sommartemperaturen och smältsäsongens längd.
– Denna sommar har varit lång och varm. Vi tror inte att isen på sydtoppen kommer att smälta så mycket mer i år. Väderprognosen framöver lovar inte speciellt höga temperaturer och det ligger redan ett 2-3 dm tjockt nysnölager på de övre delarna av Kebnekaise, säger Gunhild Rosqvist i ett pressmeddelande.