Ulf Kristersson försökte övertyga tittarna under söndagens partiledardebatt att "inte någon vet" varför sexualbrotten ökar.

Kristersson: "Ingen vet" varför sexbrotten ökar

Publicerad 7 maj 2018 kl 13.45

Inrikes. Undersökning efter undersökning visar att invandrare är extremt överrepresenterade i våldtäkter. Men enligt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson "vet ingen" varför sexualbrotten ökar. Det sade han i gårdagens partiledardebatt.

Gilla artikeln på Facebook

Söndagens partiledardebatt i SVT kan gå till historien som den märkligaste hittills.

I sociala medier haglar skämten om Stefan Löfvens svar om våldtäkter.

– Om du nu är så bekymrad över kvinnorna, Åkesson: Varför vill du försämra löntagarnas ställning på arbetsmarknaden?

Så svarade statsministern när SD-ledaren Jimmie Åkesson påpekade att fyra av fem dömda utländska våldtäktsmän inte utvisas ur landet.

När jobb och välfärd sedan skulle diskuteras började vice statsminister Isabella Lövin (MP) tala om smältande polarisar.

Men det slutade inte där.

När Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fick frågan varför sexualbrotten ökar, svarade han:

– Exakt varför de ökar tror jag ärligt talat inte någon vet. Men att de ökar verkar vara ställt utom varje tvivel, sade han och skiftade sedan diskussionen till att handla om skjutningar och antalet poliser i Sverige.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund sade under debatten att han inte heller vet vad ökningen beror på.

En undersökning från Expressen visar att 42 av 43 fällda gruppvåldtäktsmän mellan 2016-2017 har utländsk bakgrund. En annan omfattande undersökning av fällande domar mellan 2012-2017 visar att 95,6 procent av överfallsvåldtäkter begås av invandrare. Senast idag släppte Aftonbladet en egen undersökning som visar att 99 av 112 dömda gruppvåldtäktsmän sedan 2012 har utländsk bakgrund.

Ironiskt nog visar ytterligare en annan undersökning från DN att invandrare ligger bakom 9 av 10 skjutningar i Sverige, det som Kristersson skiftade våldtäktsdiskussionen till.

På Twitter försöker Ann Heberlein, som gått med i Moderaterna, försvara Kristerssons uttalande.

"Många kritiserar bl a min partiledare Ulf Kristersson för att inte kunna besvara frågan om varför våldtäkter ökat. Ulf svar är korrekt: Vi vet inte. Inga studier har gjorts. Faktum är att regeringen och stora delar av offentligheten ihärdigt förnekat ens att våldtäkter ökat", skriver hon.

Enligt henne är det endast en "hypotes" att det beror på invandringen, en hypotes som hon dock står bakom. Men etikdoktorns inlägg sågas av flera andra användare. 

Sverigedemokraterna har sedan sitt riksdagsinträde ofta motionerat om en utredning om kopplingen mellan brott och etnisk bakgrund. "Lika många gånger har Moderaterna röstat emot – nu senast den 6 december 2017", skriver SD på sin Instagram.

"Men snälla Ann, du vet mycket väl hur överrepresenterade invandrare är och just nu tar vi in extremt många från just afrika och mellanöstern, de områdena som är MEST överrepresenterade. Man behöver inte vara ett geni för att förstå varför våldtäkterna ökar", skriver en person.

"Sunt förnuft räcker långt. Dessutom är det tragiskt att en pärla som du går till M. Ett parti vars omdömeslöshet har varit monumental de sista 12 åren", skriver en annan.

"Lite fult att klaga på att man inte vet varför när man tidigare röstat ner förslag om utredningar", påpekar Oscar.

"Du behöver inte slå knut på dig själv för att försvara idiotiska uttalanden/inställningar från din partiledare. Är förvånad över att du är M. Räta på ryggen och lämna floskelpartiet utan ryggrad och anslut dig till något mer vuxet", skriver Signaturen Kix.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor M-enighet om ny linje

Stämman avslutad. Ska locka 150.000 S-väljare med hårdare tag mot gängen och minskad invandring.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

DN publicerade falsk artikel om utvisning

Beskrev oseriös anställning som "en liten miss".. Mörkade viktiga omständigheter när illegal familj utvisas ur Sverige.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0