Regeringsbildningen

Kristersson: "Sverige går allt närmare nyval"

Publicerad 13 november 2018 kl 12.41

Inrikes. Centerpartiets besked att man kommer rösta aktivt nej till Ulf Kristersson som Sveriges nästa statsminister är en tung dag för Alliansen. Det säger nu Moderatledaren.

Gilla artikeln på Facebook

I morse sade Centerledaren Annie Lööf att hennes parti inte kommer trycka på ja eller lägga ner sina röster i statsministeromröstningen, utan trycka aktivt nej.

Moderatledaren Ulf Kristersson svarar med uppgivenhet.

"Idag är en tung dag för Alliansen. Och historisk: Centerpartiet meddelar att de inte bara tackar nej till att sitta i den alliansregering som jag vill bilda och som riksdagen röstar om imorgon. Utan de avser dessutom att rösta nej när Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ersätta Stefan Löfvens regering och driva Alliansens gemensamma politik", skriver han på Facebook.

"Det får nog beskrivas som tämligen unikt att ett alliansparti röstar nej till de partier och personer i Alliansen som i ett svårt läge är beredda att regera med Alliansens politik. Om de inte står ut med att rösta ja och uttryckligen ställa sig bakom den nya regeringen, så kan de istället trycka på avstå och låta oss som tror att det finns stöd för Alliansens politik, ta möjligheten att i vart fall försöka", fortsätter han.

Att säga nej till att över huvud taget pröva stödet i riksdagen är enligt Kristersson att ge just Sverigedemokraterna ett orimligt stort inflytande.

Sverige går nu allt närmare ett nyval, skriver han.

Samtidigt klargör han att han inte tänker stå bakom en ny sorts decemberöverenskommelse eller en koalitionsregering mellan Alliansen och MP som får stöd av S.

"Imorgon lär alltså talmannen få tillbaka stafettpinnen igen. De som då hellre vill ha en socialdemokratisk regering kommer nog få chansen att rösta på den. Det som däremot INTE kommer att hända, är att Moderaterna medverkar till någon ny decemberöverenskommelse - varken till namnet eller till gagnet. Moderaterna kommer inte heller bli del av sonderingar, med syftet att bilda en koalitionsregering mellan Alliansen och Mp som samarbetar med S. Det fanns skäl till att vi just röstade bort den regeringen", skriver han.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Regeringen sätter ned foten mot vaccinkrav för evenemang

Kommer inte att införas.. Inga bindande restriktioner för ovaccinerade är på gång, meddelar regeringen.0 

Sverige slopar straffrabatt vid grova brott

Lagförslag om hårdare straff.. Regeringen: 18-åringar ska kunna få livstids fängelse.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0