Regeringsbildningen

Kristersson: "Sverige går allt närmare nyval"

Publicerad 13 november 2018 kl 12.41

Inrikes. Centerpartiets besked att man kommer rösta aktivt nej till Ulf Kristersson som Sveriges nästa statsminister är en tung dag för Alliansen. Det säger nu Moderatledaren.

Gilla artikeln på Facebook

I morse sade Centerledaren Annie Lööf att hennes parti inte kommer trycka på ja eller lägga ner sina röster i statsministeromröstningen, utan trycka aktivt nej.

Moderatledaren Ulf Kristersson svarar med uppgivenhet.

"Idag är en tung dag för Alliansen. Och historisk: Centerpartiet meddelar att de inte bara tackar nej till att sitta i den alliansregering som jag vill bilda och som riksdagen röstar om imorgon. Utan de avser dessutom att rösta nej när Moderaterna och Kristdemokraterna är beredda att ersätta Stefan Löfvens regering och driva Alliansens gemensamma politik", skriver han på Facebook.

"Det får nog beskrivas som tämligen unikt att ett alliansparti röstar nej till de partier och personer i Alliansen som i ett svårt läge är beredda att regera med Alliansens politik. Om de inte står ut med att rösta ja och uttryckligen ställa sig bakom den nya regeringen, så kan de istället trycka på avstå och låta oss som tror att det finns stöd för Alliansens politik, ta möjligheten att i vart fall försöka", fortsätter han.

Att säga nej till att över huvud taget pröva stödet i riksdagen är enligt Kristersson att ge just Sverigedemokraterna ett orimligt stort inflytande.

Sverige går nu allt närmare ett nyval, skriver han.

Samtidigt klargör han att han inte tänker stå bakom en ny sorts decemberöverenskommelse eller en koalitionsregering mellan Alliansen och MP som får stöd av S.

"Imorgon lär alltså talmannen få tillbaka stafettpinnen igen. De som då hellre vill ha en socialdemokratisk regering kommer nog få chansen att rösta på den. Det som däremot INTE kommer att hända, är att Moderaterna medverkar till någon ny decemberöverenskommelse - varken till namnet eller till gagnet. Moderaterna kommer inte heller bli del av sonderingar, med syftet att bilda en koalitionsregering mellan Alliansen och Mp som samarbetar med S. Det fanns skäl till att vi just röstade bort den regeringen", skriver han.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tjeckien: "Sverige muslimskt 2065"

Premiärministern varnar för utvecklingen. "Jag vill inte ha en enda asylsökare i Tjeckien, inte ens tillfälligt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0