Både Annie Lööf och Ulf Kristersson ska ha fört samtal med Stefan Löfven.

Kristerssons flirt med Löfven misslyckades: "Inga förutsättningar för en Alliansregering"

Publicerad 9 oktober 2018 kl 16.35

Inrikes. Alliansen kan inte bilda en fyrpartiregering med något slags stöd av Socialdemokraterna. Det medgav Ulf Kristersson idag sedan träffat han talmannen på nytt. Moderatledaren säger sig dock ändå ha kvar "viljan" att bilda regering.

Gilla artikeln på Facebook

Det verkar inte bli någon ny regering i Sverige inom den närmaste framtiden.

Ulf Kristerssons förstahandsalternativ är en Alliansregering med de fyra så kallade borgerliga partierna, och detta efter överenskommelser med Socialdemokraterna om långsiktiga politiska lösningar.

Men så kommer det inte bli, medger han nu själv.

– Jag konstaterade hos talmannen idag att det inte finns förutsättningar för att bilda en sådan regering, sade han under en pressträff.

– Jag konstaterade också att vi, precis som jag förklarade innan valet, kan ha hamnat i ett problematiskt parlamentariskt läge och att det kan ta lång tid att bilda regering.

Vidare förklarade Moderatledaren att han noga frågat Stefan Löfven om Socialdemokraterna kan tänka sig att tolerera att en Alliansregering tillträder. Men de försöken gick inte heller så bra.

– Jag har av Socialdemokraterna fått ett uttryckligt besked att de inte är intresserade av att ingå några överenskommelser som kan ligga till grund för att Alliansen kan bilda en regering med deras nedlagda röster. Därför har heller inga sakpolitiska förhandlingar ägt rum.

Både Ulf Kristersson själv och Centerledaren Annie Lööf ska ha talat med Stefan Löfven, men fått liknande besked.

– Jag tänker inte recensera det här, men jag kan konstatera att Socialdemokraterna inte, i varje fall nu, verkar vara beredda att ingå i blocköverskridande överenskommelser i annat fall än när de själva har, eller verkar komma att få, inneha regeringsmakten. Det beklagar jag, för så har Socialdemokraterna inte alltid agerat. Så har heller inte Alliansen normalt sett agerat, sade Kristersson.

– Men deras nej kommer inte förändra min ambition att bilda en Alliansregering, fortsatte han. Alliansens förstahandsalternativ förefaller inte vara möjligt. Men min vilja att bilda en Alliansregering står ändå fast. Om de ändrar sig så kommer min dörr att stå öppen.

Samtidigt meddelade Kristersson att hans mål nu är att bilda en Alliansregering utan stöd av Socialdemokraterna. Men hur dessa alternativ kommer se ut, ville han inte kommentera närmare.

– Jag är helt inställd på att bilda en regering med den politik vi gick till val på, förklarade Ulf Kristersson upprepade gånger.


Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0