Malmö högskola.

Kritiserade mångkultur – fick sparken

Publicerad 2 juli 2015 kl 08.43

Inrikes. Sociologen Göran Adamson har blivit uppsagt från sin tjänst som docent vid Malmö högskola – efter tio år. Bakgrunden är att han förra året gav ut en bok som kritiserar mångkulturalism.
– I min forskning dristade jag mig att problematisera kring multikulturalism och det kan man inte i Malmö, säger han till Lokaltidningen.

Gilla artikeln på Facebook

I boken, Svensk mångfaldspolitik – en kritik från vänster fokuserade Adamson särskilt på de svenska lärosätenas så kallade mångfaldsplaner och försökte förstå hur begreppet "mångfald" används i samhällsdebatten. Hans slutsats var att mångkulturalismen är en "konservativ idé som tas för progressiv" och att nationalister och mångkulturalister egentligen delar samma grundsyn.

– Skillnaden mellan dem jag kallar multikulturalister å sin sida, och SD och nationalister å andra sidan – är att multikulturalister romantiserar andras historia, andras rötter, och då är de ju nationalister, även om det sker någon annanstans. Man väljer att sätta dem som man kallar främmande på piedestal för att sedan låta dem bli föremål för vårt engagemang och vår fascination. Attityden är överklassigt distanserande och imperialistisk. George Orwell har skrivit om det, det är inget nytt, sade Adamson i en intervju med Malmö högskola i samband med att boken släpptes.

Institutionen för Socialt Arbete vid Malmö högskola drog i januari 2014 in sex tjänster och Göran Adamson blev formellt uppsagd. Men trots det meddelade dekanen att han inte behövde oroa sig och han fick bland annat det prestigefulla uppdraget att åka till Hongkong för att diskutera samarbete och strukturella finansieringsprojekt med ett universitet där.

Två veckor senare kom boken om mångkulturalism ut – och då förändrades allt.

– Cheferna skällde och svor åt mig. De sa inget om min bok, utan bara att det fanns omfattande kritik mot mig från studenter och kollegor. Jag hade samarbetssvårigheter och min undervisning dög inte, sa de, säger Adamson till Lokaltidningen.

Uppsägningsperioden beskriver Adamson som "märklig" – en bild som även delas av Sveriges universitetslärarförbund som enligt Lokaltidningen uppger att det fanns "alldeles för många stora frågetecken kring hans fall". Docenten beskriver också en rad händelser då han blivit illa behandlad av cheferna på grund av sin inopportuna forskning.

Malmö högskolas rektor Stefan Bengtsson säger dock till Lokaltidningen att han "inte känner igen" sig Göran Adamsons beskrivning av uppsägningen.

Göran Adamson undervisar idag på Köpenhamns Universitet, som han menar är ett seriöst lärosäte som inte är "vänsterpolitiserad som på Malmö högskola". Som ett exempel på vänstervridningen tar han att Malmö högskola i samband med ett introduktionsmöte för nya studenter bjöd in en talare från vänsterextrema Revolutionär Kommunistisk Ungdom.


Nyheter från förstasidan

22-årige terroristen en analfabet från Afghanistan

Hann aldrig klara några gymnasiekurser. "Måste kunna alfabetet för att lära sig läsa och skriva"0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0