Götgatan hade cykelvägar redan före ombyggnationen.
– Det handlar självfallet om en prioritering, där vi hela tiden vill få mer plats till cykel. Det finns många exempel i staden där vi faktiskt prioriterar cykel framför bil just nu. Götgatan är ett sådant, där vi tar två stora och
breda cykelfält i anspråk, förklarade borgarrådet Per Ankersjö (C), i en debatt i stadshuset, efter anklagelser från Miljöpartiet om att inte motarbeta bilister tillräckligt mycket.
Den moderata koalitionen fräste bort cykelfälten från Götgatan direkt när de tillträdde efter valet 2006, för att öka genomfarten på den viktiga trafikleden, vilket retade miljöpartisten Birgitta Hansen.
– Vi cyklister fick veta att vi skulle åka på intilliggande smågator i stället. Vi fortsatt naturligtvis att cykla som vi brukade, sa Birgitta Hansen i debatten.
Hon är nöjd med att moderaterna först backade och målade dit cykelfälten igen, för att slutligen nu ha gått ännu längre och helt tagit bort två körfält för motorfordon.
– Kovändningen gäller i alla fall på Götgatan, kan man konstatera. Det är jättebra, fortsatte hon.
Tidigare hade Götgatan fyra filer för trafik, med två filer för parkering och med två cykelvägar på trottoaren största delen av sträckan. I och med ombyggnationen minskades antalet filer för motortrafik till hälften, men med 2,35 meter brett cykelfält i vardera körriktning.
Ombyggnationen har kostat stockholmarna fem miljoner kronor, utöver de två miljoner kronor som avsattes för mångkulturella så kallade gatufester på den symboliskt viktiga gatan under sommaren, framgår i dokument från Stockholm stad.
Enligt en expert vid Kungliga Tekniska Högskolans institution för Transportvetenskap, som i rädsla för repressalier endast uttalar sig under löfte om anonymitet, medför en halvering av antalet vägfiler att kapaciteten mer än halveras.
– Genomflödet blir något lägre än hälften av det som var förut, eftersom bakomvarande bilar nu måste vänta på bilar som ska svänga av gatan åt vänster, säger han till Fria Tider.
Experten menar att den ökade kapaciteten för cyklar inte påverkar trafikkapaciteten.
– Nej. Cykelfilen var underbelagd redan före ombyggnaden. Dessutom kommer cykelfilen inte brukas under vintern.
På internet är kritiken hård.
"Fiasko skulle jag kalla det", skriver södermalmaren Martin på sin blogg och jämför med det impopulära beslutet att förbjuda dubbdäck på en annan genomfartsgata på Södermalm.
"Jag gillar goda intentioner, när politikerna vill förändra och förbättra. Det är väl liksom det som är deras uppgift. Förutom att lyssna på dom som valt dom, för om de som valt dom inte reagerar så kan de ju hitta på vilka hyss som helst. (Ta dubbdäcksförbudet på Hornsgatan till exempel)", skriver han.