Asylkaoset
Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

Löfven vädjade till EU om "delat ansvar" för asylsökarna

Publicerad 21 januari 2016 kl 17.23
Av Mattias Albinsson

Politik. Statsminister Stefan Löfven vädjade idag till EU:s medlemsstater om hjälp med att ta hand om alla de invandrare som kommit till Sverige det senaste året.
– Det kan inte vara så att ansvaret vilar på endast några få länder, sade han.

Gilla artikeln på Facebook

Det var en som vanligt pressad statsminister som tog till orda under Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz under eftermiddagen idag. Större delen av det korta anförande som Löfven och migrationsminister Morgan Johansson höll tillsammans inför ett mindre pressuppbåd handlade om att försöka exportera den svenska öppna hjärtan-politiken till övriga EU.

– De stora utmaningar som vi möter nu kan endast omvandlas till möjligheter om vi möter dem tillsammans och om alla medlemsstater i EU tar sitt ansvar. Delat ansvar har av naturliga anledningar varit mitt nyckelbudskap under hösten när det gäller flyktingkrisen, proklamerade Löfven i en presskonferens som kan ses på SVT:s hemsida.

Istället vill den svenska regeringen att EU hanterar asylkaoset på en mer central nivå och att alla medlemsstater tar ansvar för en ungefär lika stor andel av asylbördan.

– Det kan inte vara så att ansvaret vilar på endast några få länder, sade Löfven och fortsatte:

– Sverige är, räknat per capita, med stor marginal det land som tar emot flest flyktingar. Men under hösten hamnade vi i ett läge då det blev ohållbart och vi var tvungna att agera för att minska antalet asylansökningar.

Löfven fortsatte därefter att tala om att han anser att det är viktigt att "förändra och reformera den europeiska flyktingpolitiken" och att det är viktigt att försöka ordna jobb åt alla de asylsökande invandrare som kommer till Sverige.

När Sveriges regering i början av november vädjade om hjälp med att ta hand om alla asylsökande invandrare blev beskedet från bland annat den danska regeringen att svenskarna får skylla sig själva.

– När vi tittar på Sverige idag så måste vi säga att de själva har försatt sig i den här situationen, de har på alla sätt fört en extremt tillåtande invandringspolitik i många många år, kommenterade Danmarks invandrar- och integrationsminister Inger Støjberg då, samt:

– Jag måste säga att när jag hör svenskarna säga som de gör, de har faktiskt själva försatt sig i den här situationen.

Støjberg fick medhåll från regeringskollegan Kristian Jensen som är utrikesminister i den högerregering som tillträdde förra året.

– Varje land har valt den kurs i flyktingfrågan som de en gång valt. De har valt sin kurs och nu får de hantera det som de vill, sade han och gav den svenska regeringens vädjan om hjälp att reda ut det svenska asylkaoset kalla handen.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fler är rädda för Google än för näthat

Fyra av tio känner "stor oro" för nätjättarna. Men bara en av tio känner samma oro för så kallat näthat, visar rapport.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0