Ida Nafstad och Amin Parsa.

Vänsterforskarnas krav: Lägg ned polisen för att stoppa rasismen

Publicerad 18 juli 2020 kl 11.28

Politik. Polisen är en drivande kraft bakom att skapa så kallad rasism och måste därför "nedmonteras". Det hävdar de båda vänsterforskarna Ida Nafstad och Amin Parsa på Lunds universitet i en debattartikel i Sydsvenskan.

Gilla artikeln på Facebook

Nafstad och Parsa tar i debattartikeln bland annat polisens "Operation Rimfrost" som exempel under vilken hundratals polistillslag gjorts i invandrartäta förorter i Malmö. De menar att det är rasistiskt att genomföra sådana kontroller av "fattiga och minoriteter".

"Genom att rikta om polisens blick går det att synliggöra den systematiska rasism som blir följden av polisens nuvarande kontrollteknologier. När sågs senast hundratals poliser i Limhamn, Västra Hamnen eller där Swedbanks chefer bor?" frågar de sig retoriskt.

Duon tar även upp det så kallade romregistret från 2013, då polisen avslöjades med att ha ett register över kriminella romer. De nämner också hur polisen, både i Sverige och i andra länder, använder sig av artificiell intelligens och maskininlärning för att lösa brott. Problemet är att algoritmerna ganska snart lär sig att exempelvis svarta är mer kriminella än vita, och därför blir "en fortsättning på dagens strukturella rasism", menar de båda forskarna.

Istället för fler poliser vill Nafstad och Parsa ha färre poliser. Samhällsproblem ska istället avhjälpas med sociala åtgärder och konflikter mellan människor lösas med hjälp av lokala medlare.

"Vi påstår att bara minimala problem i samhället behöver lösas med hjälp av en våldsmakt och att största delen av polisen därför kan skalas bort. Alternativet till dagens rasistiska polisarbete är alltså att nedmontera polisen", skriver Ida Nafstad och Amin Parsa.

Ida Nafstad är filosofie doktor och biträdande lektor medan Amin Parsa är juris doktor i folkrätt och forskare, båda vid rättssociologiska institutionen på Lunds universitet. Under asylkaoset 2015 krävde Parsa att universitetet skulle engagera sig för flyktingarna medan Nafstad engagerat sig i frågor som har med kolonialism och Palestina att göra.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0