M och KD lyckades: Fidesz stängs av

Publicerad 20 mars 2019 kl 18.54

Utrikes. Det ungerska regeringspartiet Fidesz stängs av från partigruppen EPP i Europaparlamentet efter påtryckningar från svenska Moderaterna och Kristdemokraterna. Det meddelar EPP:s ordförande Joseph Daul på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i samband med ett möte i Bryssel idag som EPP fattade beslut om avstängningen av Fidesz.

Beslutet innebär att det ungerska högerpartiet inte tillåts att delta på partigruppens möten. Partiet blir dessutom av med sin rösträtt och möjligheten att nominera kandidater till olika poster.

Svenska Moderaterna och Kristdemokraterna har varit pådrivande för att få igenom beslutet. De har bland annat hänvisat till att Ungerns regering i sin marknadsföring har använt sig av elaka bilder på vänstermiljardären George Soros och den vänsterliberale EU-toppen Jean-Claude Juncker.

En av dem som var snabb med att hylla dagens besked var Sara Skyttedal, KD:s toppkandidat inför valet till Europaparlamentet. Hon var själv på plats under mötet för att driva på för en avstängning.

"Fidesz avstängda från @epp. Hela partiet enades om en väg framåt där Orban måste uppvisa omfattande förändring för att återfå sitt fulla medlemskap. Röstsiffrorna var 190 - 3. Stark enad markering", skriver Skyttedal på Twitter.

– Det känns väldigt bra att Moderaterna i Sverige och våra nordiska och baltiska partivänner fick så stort stöd i Bryssel i dag, säger M-ledaren Ulf Kristersson till Expressen.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0