Merkel kan tvingas bort

Publicerad 1 november 2015 kl 13.48

Utrikes. Angela Merkels invandringspolitik är så impopulär att hennes ställning som förbundskansler står på spel. Kritiken växer nu inom Merkels samarbetsparti CSU, som kan fälla regeringen.

Dela artikeln

Från Bayern, den tyska förbundsstat som tar emot merparten av alla asylsökare, hörs nu tung kritik från systerpartiet CSU:s ordförande Horst Seehofer.

Medan Merkel har turnerat runt bland asylboenden och tagit "selfies" med asylsökande män från tredje världen har Seehofer istället dykt upp sida vid sida med den ungerske ledaren Viktor Orbán.

Orbán och Merkel är varandras motsatser i asylkaoset. Merkel företräder den tysk-svenska linjen som går ut på att hela Europa ska ta emot stora mängder asylsökare från tredje världen genom ett särskilt kvotsystem, som även ska göra det hittills europeiska Östeuropa fullständigt mångkulturellt.

Viktor Orbán talar istället om den europeiska civilisationen som någonting som är värt att bevara och anklagar Merkel och andra europeiska ledare för att förråda sin historia när de nu försöker omvandla Europa till en mångkultur. Seehofer använder en något mjukare retorik, men när han bjöd in Orbán till CSU:s konferens i början av september sågs det som en provokation mot Merkel. Sedan dess har ett ordkrig utvecklats mellan de båda politikerna.

Idag träffas Merkel och Seehofer under ett officiellt möte i den tyska huvudstaden för att diskutera asylkaoset. Under mötet deltar samtliga regeringspartier: Kristdemokratiska CDU och CSU samt socialdemokratiska SPD.

Inför mötet kräver nu Seehofer att Merkel ger raka besked om hur invandringen ska stoppas. Annars står i praktiken regeringssamarbetet på spel.

Horst Seehofer förespråkar en ungersk lösning med så kallade hotspots vid EU:s yttre gräns, där asylsökare utan asylskäl ska kunna avvisas innan de satt foten på europeisk mark. Denna lösning har Merkel efter mycket om och men accepterat, men Sverige stretar emot främst genom att vägra erkänna Turkiet som ett säkert land.

Om CSU drar sig ur regeringssamarbetet kommer Merkels tid som förbundskansler sannolikt att vara över. Men mötet kan också innebära att Tyskland ställer sig bakom striktare asylregler på EU-nivå och nationellt, vilket i så fall skulle få stor påverkan på Sverige.


Nyheter från förstasidan

Våren kommer nästa vecka

20 grader utomhus – till sist. Slut på nollgrader, regn och snö.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0