Migrationsverket "pumpade ut" PUT till asylsökare inför nya lagen

Publicerad 9 december 2016 kl 18.06

Inrikes. När regeringen begränsade möjligheten för asylsökare att få stanna i Sverige svarade Migrationsverkets anställda med att så snabbt som möjligt dela ut permanenta uppehållstillstånd till så många invandrare från tredje världen som möjligt, rapporterar SvD:s Per Gudmundson.

Gilla artikeln på Facebook

"Asylaktivister" som är anställda på Migrationsverket "gillade inte regeringens åtstramningar av asylpolitiken, och arbetade trots semestertider för att bevilja så många permanenta uppehållstillstånd som möjligt innan de nya reglerna trädde i kraft", skriver Gudmundson och hänvisar till källor på myndigheten.

De nya regler som har till syfte att minska inflödet trädde ikraft den 20 juli efter ett regeringsbeslut och innebär bland annat att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli norm istället för permanenta.

Men inför detta jobbade vänsteraktivisterna på Migrationsverket med att bifalla så många ansökningar om permanent uppehållstillstånd som möjligt.

"Samtidigt steg andelen bifall från 50 till 62 procent. I juli månad – mitt under semestern – ökade antalet avgjorda ärenden ytterligare, och andelen bifall klättrade upp till 71 procent", skriver Per Gudmundson och hänvisar till myndighetens officiella statistik.

Han har också beställt ut mer detaljerad statistik från Migrationsverket som visar att antalet avgjorda ärenden tisdagen den 19 juli, dagen innan de nya lagarna infördes, mer än fördubblades från 411 på måndagen till 995, samtidigt som andelen bifall nådde 87 procent.

Onsdagen den 20 juli, när de nya reglerna började gälla, sjönk istället antalet avgjorda ärenden till 213, varav 54 procent fick bifall.

När den afghanska regeringen häromdagen bekräftade att afghanska invandrare återigen kan skickas hem från Sverige tack vare ett återtagandeavtal med EU svarade Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer omedelbart med att förklara att "säkerhetsläget" i Afghanistan har försämrats och att färre afghaner därför ska utvisas framöver.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Eurosystemet ska sköta svenska betalningar

Riksbanken lägger ned RIX.. Nu ska betalningar i svenska kronor avvecklas i Eurosystemets datorer istället.0 

12 procent av Sveriges 21-åriga män är födda i Afghanistan

Tredje världen tar över – rekordsnabbt.. Bland de unga männen byts svenskarna ut snabbare än bland andra grupper.0 

Dyrt vite för syrianskt bröllop under corona

Länsstyrelsen kräver 200.000 kronor.. Hade fest för 150 personer i början av september.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0